Noc kostelů, muzejní noc, koncerty a Cirkulum. Vyberte si z našich tipů

6. červen 2024

Kam za kulturou, zábavou, pohodou v pátek a o víkendu? Pokud ještě nemáte jasný plán, nechte se inspirovat naší nabídkou.

Cirkulum

Ostrava až do neděle hostí festival nového cirkusu a pouličního divadla. V areálu Slezskoostravského hradu vyrostla tři šapitó a taky několik dalších menších scén. Asi největší novinkou je představení Létající Citadely, které tady mají světovou premiéru.

Část programu je tradičně zdarma, zpoplatněna jsou představení a vystoupení ve stanech. Podrobnosti o programu a vstupném najdete na webu cirkulum.cz.

Čtěte také

Žalman na Loděnici
Letní koncert Žalmana a spol potěší všechny, kteří se chystají do areálu Loděnice Děhylov. V malebném prostředí na břehu řeky Opavy se uskuteční v pátek od 20 hodin.

Kaczi na Lysé hoře
Kdo máte rádi tvorbu písničkářky Kaczi, vypravte se na její páteční koncert s kapelou přímo na Lysou horu. Začíná ve 20 hodin.

Od-vážně na cimbál
Lašské muzeum v Kopřivnici pořádá v pátek od 18 hodin koncert nazvaný Od-vážně na cimbál. Je součástí třetího ročníku cyklu, který chce ukázat cimbál jako plnohodnotný koncertní nástroj. Posluchači konzervatoří zahrají skladby Bacha, Janáčka a Mendelssona-Bartholdiho. Zazní také skladby moderní jako Pozdravy z Ostravy od Daniela Skály.

Duo Lato & Zimka na Dole Michal
Zveme taky na koncert Duo Lato & Zimka v areálu ostravského Dolu Michal. Těšit se můžete na kombinaci klarinetu a akordeonu. Koncert se koná v rámci hudebních výletů Svatováclavského hudebního festivalu. V pátek od 18:00.

Noc kostelů a Slezská muzejní noc

Farní sbor Slezské církve evangelické v Havířově Bludovicích společně s Knihovnou a Šenovským muzeem zvou na výstavu zahájenou dnem Noci kostelů, a to výstavu obrazů roubených kostelů malířů Jana Mazurka a Antonína Kačmaříka. Hudební vystoupení zajistí Vladimír Randy Kuchař a Kytarové duo MY2, v programu je i čtení z knihy pamětí Kryštofa Bernarda Skrbenského. Akce začíná v pátek v 16 hodin v evangelické kapli.

Na Noc kostelů vás pozveme taky do Hněvošic. V pátek v 18 hodin začíná v Kostele Krista Dobrého pastýře mše svatá, v 19 hodin pak zvonění zvonů, součástí programu je i netradiční koncert scholy a ministrantů či prohlídka kostela nebo ochutnávka klášterních piv. Děti se mohou těšit na výtvarný ateliér.

V hněvošickém kostele svatých Petra a Pavla v 19 hodin startují komentované prohlídky.

Velké zážitky slibuje od 17 do 22 hodin Slezská muzejní noc v Opavě. V kostele sv. Václava vystoupí skupina středověké hudby Bakchus, atmosféru středověku umocní mini módní přehlídka s komentářem historičky Hany Komárkové ze Slezské univerzity v Opavě. Přístupná bude Historická výstavní budova Slezského zemského muzea. V Domě umění bude education a relax zóna. A na vystoupení sboru Slezské univerzity a speciální komentované prohlídky se můžete těšit ve Švédské kapli, jedné ze tří národních kulturních památek Opavy. Nejmladší účastníky čeká dobrodružný questing.

Kostel sv. Václava v Opavě

Kopřivnické dny techniky
Nenechte si ujít dvoudenní Kopřivnické dny techniky na Polygonu Tatra Kopřivnice. Program začíná v sobotu v 9 hodin. Svezete se v nákladních vozech Tatra s testovacími řidiči, podíváte se na montážní linku a projedete se taky po klopeném oválu. Program nabízí i simulátor formule, rádiem řízené modely či motokáry. Součástí jsou i hudební vystoupení.

Víkend otevřených zahrad

Tento víkend je Víkendem otevřených zahrad. U zámku v Bravanticích na Novojičínsku jej oslaví novou bylinkovou zahradou. Program nabídne taky komentované prohlídky zámku a zámeckého parku a v sobotu se dostanete i na věž kostela sv. Valentina. Děti potěší výtvarný workshop a v neděli si nenechte ujít koncert filmových melodií dechového orchestru Základní umělecké školy Vítkov.

Na zámek Nová Horka vás naláká sobotní akce nazvaná Květománie – Ve znamení lilie. Prohlédnete si bohaté aranžmá živých květin, které pro prohlídkový okruh připravil přední český florista Slávek Rabušic. Komentovaná prohlídka začíná v 10 a ve 13 hodin. V 18 hodin vypukne rytířské klání.

Do Zahrady plné divů vás pozveme na zámek Raduň. Akce v rámci celostátního Víkendu otevřených zahrad začíná v sobotu ve 14 hodin. Potěší vás květinové aranže, překrásná zátiší a fotokoutky.

Zámecká oranžerie v Raduni

Den dětí ve Městě Albrechticích
Ve Městě Albrechticích v sobotu oslavíte Den dětí. Akce začíná ve 14 hodin na fotbalovém hřišti. Čeká vás taneční vystoupení dětí, kolotoče či hudební show Štístka a Poupěnky. Zájemci mohou zkusit parkour, tréninkovou metodu, při které jsou v přirozeném prostředí překonávány překážky.

Buty na Loděnici
Kapela Buty zahraje v sobotu v areálu Loděnice Děhylov. Velký letní koncert začíná ve 20 hodin.

Radek Pastrňák s kapelou Buty

Pohádková stezka v Karviné
Do Karviné zamiřte s dětmi v neděli na Pohádkovou stezku. Na trase potkáte všechny nejoblíbenější pohádkové postavičky jako Mimoně, Šmouly, Tlapkovou patrolu a další. Na konci čeká na účastníky truhla s pokladem. Akce začíná ve 13 hodin v Lesoparku Dubina.

Papoušci a skákací hrady v Hlučíně
Do Hlučína přilákají zájemce papoušci a skákací hrady. Na výstavě uvidíte velmi zblízka papoušky Ara a další exoty a zaskáčete si na devíti různých skákacích atrakcích. Akce začíná v neděli ve 13 hodin v areálu hlučínské Štěrkovny.

Myslivecké slavnosti na Sovinci
Hrad Sovinec láká na Myslivecké slavnosti. Akce je zaměřená na myslivost, mysliveckou kynologii, sokolnictví a ochranu přírody. Těšit se můžete na myslivecké trubače, komentované přehlídky zbraní a trofejí a další atrakce.

Promenáda v Jubilejní

Do ostravské ikonické Jubilejní kolonie se vydejte na Promenádu v Jubilejní. Třídenní akce nabízí bohatý program, v pátek večer třeba promítání historických fotek zaměřených na vznik Velké Ostravy před sto lety. Výklad uslyšíte od kronikáře a historika Petra Lexy Přendíka. Páteční program Promenády začíná už v 15 hodin. Před promítáním zahraje swingový orchestr Zdeňka Pukovce. Prohlídnete si taky Bytové muzeum či historická kola spolků Moravan a Elegant.

Čtěte také

Sobotní program ostravské Promenády v Jubilejní začíná ve 14 hodin a je ve stylu zábavné Retrománie. Těšit se můžete na komentované prohlídky Jubilejní kolonie, kytarové duo Mario Šeparovič a Vojta Šňupárek, retro fotokoutky ve stylu hippies, malování na obličej či tvůrčí dílničky.

Taky v neděli vás nalákáme do ostravské Jubilejní kolonie, kde program Promenády v Jubilejní začíná ve 13 hodin. Oslavíte 100. výročí Velké Ostravy. Potěší vás tančírna, historická auta, koncert Martina Chodúra a velkého Big Bandu Ostrava či kapela Swingalia. V historickém fotokoutku se potkáte s oživeným prvním starostou Velké Ostravy Janem Prokešem.

Jubilejní kolonie v Ostravě, současný stav

...a furt sa pije
Mosty u Jablunkova hostí v kulturním domě PZKO představení Divadelního souboru Staškovan a Spolku rodáků Jozefa Kronera s názvem „...a furt sa pije“. Začíná v 18 hodin. Zápletka hry je o protialkoholním agitátorovi a snaze založit abstinenční spolek.

Výstava Viktora Freša
Galerie výtvarného umění v Ostravě zve na retrospektivní výstavu slovenského intermediálního umělce Viktora Freša. K vidění je do 18. srpna. Představuje objekty, malby a manipulované fotografie umělcovy rodiny z posledních třiceti let.

Pouť ke sv. Antonínovi
Obec Oldřišov společně s římskokatolickou farností zvou na Pouť ke sv. Antonínovi, který je patronem obce. Poutě se zúčastní i moravský markrabě Přemysl s chotí a doprovodem a k vidění budou i historické kostýmy z různých období. Připraven je také živý obraz o založení obce. Sraz je na návsi před farou v 8:45, akce začíná v 9 hodin.

Spustit audio