Akce Daruj krev s Českým rozhlasem přinesla jedno překvapení - do transfúzních stanic tentokrát přišlo více žen

8. listopad 2005
Zprávy , Zprávy

Bezmála 370 lidí dnes v našem regionu přišlo darovat krev s Českým rozhlasem Ostrava. Mezi nimi byli i tací, kteří si zdarma nechali vzít nejcennější tekutinu vůbec poprvé. Za odběry od nás dostali alespoň malé dárky.

Stačí jeden vážný případ, třeba těžká popálenina, a lékaři potřebují na léčbu jednoho člověka krevní plazmu téměř od stovky dárců. Transfúzní stanice čas od času hlásí, že mají málo dárců a akutně potřebují krev. Dnes se v nich ale dveře netrhly. Alespoň v těch, které se připojily k akci Daruj krev s Českým rozhlasem Ostrava. Konkrétně šlo o ostravské Krevní centrum, transfúzní oddělení nemocnice ve Frýdku-Místku, Opavě a Třinci. Vůbec poprvé se rozhodla darovat krev se i 23letá Dominika z Frýdku-Místku. "Já doufám, že mě vezmou. Bylo by to prospěšné. Snad bude moje krev dobrá. Vůbec se nebojím, že bych tam omdlela. Odběr krve mi nikdy nic nedělal."

Dominiku doprovázela její 18letá kamarádka Aneta. Jak sama říká, dárcovství je u nich v rodině tak trochu tradicí. "Člověk nikdy neví, kdy krev může potřebovat. Je to důležité. Krve je pořád málo. Už jsem o tom uvažovala dříve, protože můj tatínek chodí darovat krev už odmlada. Vždycky jsem si říkala, že až mi bude osmnáct, půjdu darovat krev. Teď už můžu."

transfuze

Každý dárce musí být starší 18 let a mladší 65 let. Samozřejmostí je dobré zdraví. I když si nejste jistí, přijít můžete. "Dole v odběrovém sále a před odběrovým sálem dárce, pokaždé když přijde, musí vyplnit dotazník, kde je spousta otázek týkajících se hlavně jeho zdravotního stavu. Vyšetří se krevní obraz, moč a pak jeho zdravotní stav i s dotazníkem hodnotí lékař," vysvětluje primářka hematologicko-transfúzního oddělení Miluše Kubečková.

Všechna zdravotnická zařízená, která odebírají krev o dárců, potřebují najít nové dobrovolníky. "Když jsme si dělali statistiku, zjistili jsme, že se nám věkový průměr pohybuje kolem čtyřicítky. Každým rokem pravidelně několik desítek dárců ubývá z důvodu nemoci, věku nebo se stěhují na jiná místa. Proto se snažíme těmito akcemi získat nové dárce z mladší populace."

Například ostravské Krevní centrum má v evidenci 16 tisíc lidí. Dárců nám ale ubývá, stárnou a mnohé musíme, kvůli nemoci vyřadit, říká tamní šéfka marketingu Daniela Jarošová. "Dnes taky zaměstnavatelé nechtějí moc své zaměstnance pouštět k dárcovství krve, protože on jim odejde z pracoviště a nevydělává penízky pro ty soukromníky."

Pomyslné prvenství dnešní akce Daruj krev s Českým rozhlasem Ostrava patří opavské nemocnici, kam zamířilo 114 dárců. 111 odebrali krev v Ostravě a 110 v Třinci. Ve Frýdku-Místku přišlo 34 dárců. A na závěr jedna perlička, mezi lidmi, kteří dnes darovali krev bylo i několik desítek prvodárců, většinou ale šlo o ženy, což zaměstnance transfúzních stanic hodně překvapilo. Častěji totiž chodí muži. Možná to zítra změní lidé, kteří přijdou na do karvinské nemocnice, kde Daruj krev s Českým rozhlasem Ostrava pokračuje.

autor: mik
Spustit audio