Akce Vstupy zdarma předčasně skončila. Památky i přesto zaznamenaly rekordní návštěvnost

13. říjen 2020 10:29

Hrady a zámky musely letos ukončit sezónu o tři týdny dříve. Mohou za to nová protipandemická opatření. Návštěvnost památek v Moravskoslezském kraji přitom byla v září oproti minulým rokům výrazně vyšší.

Vyšší návštěvnosti se podařilo dosáhnout i díky krajskému projektu bezplatných vstupů. Ten ale hejtmanství muselo ukončit, protože někteří provozovatelé nedodržovali hygienická pravidla.

Čtěte také

Podle hejtmana nelze tolerovat to, že před objekty čekají lidé v dlouhých frontách bez toho, aby byly zajištěny odstupy. „Nezbývá nic jiného než přistoupit k tomuto radikálnímu opatření,“ uvedl hejtman Ivo Vondrák (ANO).

Projekt Vstupy zdarma měl vrátit turisty na zajímavá místa v regionu. Podle původního plánu měli mít turisté od září až do konce října možnost bezplatně navštívit zhruba šest desítek turistických atrakcí. Zájem návštěvníků byl velký.

„Když jsme si srovnali loňské září a říjen s letošním zářím, tak jen za měsíc září jsme někde v dvojnásobku a místy i v trojnásobku návštěv,“ uvedla vedoucí krajského odboru kultury Karin Veselá.

Kraj uvolnil na pokrytí bezplatného vstupu přes 30 milionů korun. Do kraje se sjížděli návštěvníci z ostatních regionů i ze zahraničí, zejména z Polska a Slovenska.

autor: Tomáš Pika | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související