Andrea Čánová: Agresivní praktiky

20. říjen 2012
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Prodejci při předváděcích akcích jsou stále agresivnější a používají velmi chytré fígle. Jejich oběťmi jsou nejčastěji důvěřiví senioři, kteří ani netuší jak a podepíší úvěr na hromadu hrnců a dek. Jak tyto praktiky stát kontroluje?

Práce v médiích má mnoho dobrých stránek, je to bezesporu pořád svobodná profese. Když to ovšem děláte dlouho, trochu vám zhrubne duše. Podobně to prý mají lékaři. Prostě nemůžete vzdychat a soucítit nad každým pacientem, když je třeba rychle operovat.

I já, když točím, musím si držet odstup a jasnou mysl. Ovšem občas i ve mně se ještě kus citlivého člověka projeví. Stalo se mi to právě teď, když jsem točila příběh dvou babiček z Havířova, které si při předváděcí akci doslova prošly peklem.

Jednu z nich, vážně nemocnou ženu, kamsi odvezli, druhá pátrala, kde má kamarádku a snesly se ní plivance a vulgarismy. Podle obchodní inspekce je to nezákonná agresivní praktika. A do věci by se měla vložit policie.

Jenže to je kámen úrazu. Jedna babička má kolísavý tlak, špatně chodí. Druhá má strach, že pro své svědectví nemá důkazy, a bojí se. Na policejní služebnu ani jedna jít nechtěla, aby nemusely opakovaně chodit na výslech.

Když jsem je osobně poznala, nedivím se. Bezpečně se cítí ve svém domě, tam je jim to příjemné, ne v zamřížované služebně. Možná by se v tomto státě nad tím měl někdo zamyslet.

Proč by policista třeba v civilu nemohl za takovou starší paní zajet domů? Proč by třeba přímo z předváděčky senioři, kterým se děje bezpráví, nemohli zavolat na nějakou pohotovostní linku České obchodní inspekce, aby kontroloři rychle na místo přijeli?

Nutit babičky, aby jezdily po inspektorátech nebo policejních služebnách, k ničemu nevede. Starší dámy nad tím raději mávnou rukou a původci toho zla zase uniknou. A to se mi vážně nelíbí.

autor: ada
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.