Andrea Čánová: Kauza vězeňského lékaře

14. duben 2011
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Ostravský lékař dodával nelegálně návykové léky na černý trh. Jeho komplic medikamenty prodával přes internet. Včera jsme vás jako první informovali, že obviněný doktor v té době pracoval jako lékař ostravské věznice Heřmanice.

Telefonní číslo na ředitelství Hornické polikliniky v Ostravě už znám zpaměti. Poslední dva dny tam volám zhruba co hodinu. Dál než na sekretariát se ale nedostanu. Pan ředitel buď jedná, nebo zrovna odešel na jednání. Když zanechám své číslo sekretářce i jeho zástupci, nikdo se neozve. Přitom právě tento manažer obviněného lékaře zaměstnal.

Doktor byl, jak se ukazuje, hodně pracovitý. Kromě ordinace ještě pracoval v heřmanické věznici. Tamní ředitel reagoval okamžitě a rozhovor mi poskytl.

Při sbírání informací k této kauze jsem narazila na nečekanou věc. Vězeňský lékař v době, kdy v káznici pracoval, neměl čistý trestní rejstřík. Spáchal majetkovou trestnou činnost a ve zkušební lhůtě podmínky ještě dodával na černý trh psychofarmaka.

Původně jsem si naivně myslela, že o tom šéfové věznice nevěděli, nějak to přehlédli. Ne, oni to věděli, ale přesto doktora nepropustili. Navíc jsem zjistila, že lékaře v minulosti prověřovala zdravotní pojišťovna, za to že psal recepty na pacienty, ale léky si bral sám.

Proč tedy věznice takového člověka zaměstnává? Žádné tajné spiknutí v tom ale zřejmě nebude. Důvod je mnohem prozaičtější. Žádný doktor ve věznici pracovat nechce. Hledají se těžko. Holt, nejsou lidi a tak přísně střežené zařízení placené státem klidně zaměstná lékaře s temnou minulostí.

Jenže ani takové přivíraní očí se nevyplácí. Doktora zatklo policejní komando a na stránkách věznice visí velký inzerát: Přijmeme lékaře.

autor: ada
Spustit audio