Andrea Čánová: Mediální pravda

14. červenec 2012
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Policisté stále neví, za jakých okolností zemřel ostravský soudce Miloslav Studnička. Zpráva o jeho tragické smrti dominovala všem tuzemským médiím. Právě nad tím, jaký virtuální obraz se dá o člověku vytvořit, se zamýšlí autorka poznámky.

Soudce našli s podřezaným hrdlem. Žil se smečkou dvaceti psů. Budou se znovu prozkoumávat jeho rozsudky? I takové titulky se objevily v minulých dnech a já zažila hodně neobvyklý pocit. Zřejmě poprvé ve svém životě jsem začala nadávat na své kolegy novináře.

Najednou jako bych přešla na druhý břeh a bylo to dost divné. Některá média totiž vykreslila virtuální obraz soudce jako blázna. Téměř nepříčetného muže, obklopeného smečkou psů.

Ale když jsem ho téměř denně potkávala tady kolem rozhlasu, nebo hodiny sledovala v jednací síni, tak rozhodně jako šílenec nepůsobil. Uzavřený, skromný, tichý typ, který nejde s davem. Ostatně já taky ne.

Později se ukázalo, jak je ošidné dělat rychlé a zkratkovité závěry. Většinové společnosti těžko uvěřitelná podivnost, že ctihodný soudce žil s dvacítkou psů, vysvětlil vlastně jeho život a dobrotivá povaha. Nejdříve měl pejsky dva a o vánocích u obchodu našel dalšího opuštěného v mrazu.

Muž, který denně ve spisech viděl krutosti a hrůzy, neodolal smutnému psímu pohledu a vzal si zvíře domů. Ovšem byla to fenka a přivedla na svět štěňata. Soudce, který musel v jednací síni rozhodovat o osudech lidí, ve svém soukromí Bohem být nechtěl a tak odmítal nechat psy utratit nebo kastrovat. Plánoval ale, že fenám dá antikoncepci.

Co říkáte? Najednou ten obraz podivínského blázna dostává trhliny. Najednou si člověk řekne, to se může stát. Je v tom cítit člověčenství a najednou to umíme přijmout. Měli bychom se ovšem naučit i nepřijímat mediální pravdu a požívat svůj kritický rozum a rozvahu.

autor: ada
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.