Andrea Čánová: Neutíkejte, ale mluvte

21. duben 2012
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Z městské pokladny Frýdku-Místku platila radnice zmanipulované zakázky. Jde o tendry v hodnotě přesahující jeden milion korun. Čtyři muži s vazbami na magistrát už skončili ve vazbě. Aféra vyvolala celou řadu otázek.

Neutíkejte, ale mluvte - jinak budete vypadat podezřele. To je základní poučka všech mediálních mágů, kteří učí politiky a úředníky mluvit před novináři i o aférách a kauzách. Dokonce je na to i termín - říká se tomu krizová komunikace.

Přitom svoboda slova a svoboda projevu jsou zakotveny v ústavě. A všude v civilizovaném světě platí, že zvolený zástupce lidu musí občanům vše vysvětlit.

Zdá se ovšem, že ve Frýdku-Místku asi nemohou naladit BBC nebo CNN. Jinak si totiž neumím vysvětlit absurdní divadlo šéfů radnice, které sehráli. Poté co policisté přesně popsali, jak obvinění muži vymysleli a používali důkladný systém, kdy se veřejné soutěže zdály spravedlivé jen na oko a ve výsledku se vítězem stala předem domluvená firma, svolala radnice novináře s tím, že jim poskytne vyjádření.

Byla to však předem připravená inscenace, kdy politici včetně primátora šest minut četli nachystané nic neříkající prohlášení. Novinářům přitom odmítli odpovídat na otázky. Přitom ptát se je základním právem žurnalisty ve svobodné a demokratické zemi.

A tady je na co se ptát. Mezi obviněnými je šéf strážníků i úředník radnice. Jak to, že magistrát dopustil, aby tak dlouho se zakázkami manipulovali? Proč kontrolní mechanismy selhaly? Primátor i jeho náměstek odpověděli mlčením.

Pokud si myslí, že takto vyřešili krizovou komunikaci, šeredně se mýlí. Takto totiž odpověděli svým klientům, daňovým poplatníkům, kteří poctivě plní svými penězi městskou kasu a kterou mají šéfové radnice střežit. A mlžení a mlčení politiků na ně může působit podezřele, jak ostatně zní základní poučka mediálních mágů.

autor: ada
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.