Andrea Čánová: Tajemné Bazaly

18. srpen 2011
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Ostravský Baník se opět dostal do středu mediálního zájmu. Tentokrát nejde o výkony na hřišti, ale o krach jednání se strojařským magnátem z Vítkovic Janem Světlíkem. Oznámil, že klubu nedá ani korunu, protože mu manažeři Baníku nejsou schopní předložit, jak hospodaří. A reakce šéfů Baníku? Mlčení.

Ke sportu patří odvaha. K tomuto přesvědčení mě dovedly mé pubertální zážitky s tělocvikářkami, jejichž hruď na rozdíl od mé, vždy zaplňovala jen píšťalka.

Dodnes se spolu s přítelkyní Scarlett klepeme hrůzou při vyslovení termínů, jako je běh na patnáct set, či šplh na tyči. Přesto jsem tyto pro mě ponižující a prakticky nesplnitelné sportovní úkoly, musela plnit a nastoupit před celou třídu – věřte, chtělo to odvahu.

Poslední události kolem ostravského Baníku ukazují, že jeho manažerům právě tato odvaha chybí. A člověk po nich nechce takové hrůzy jako funět po škvárovém hřišti s modrými trenýrkami na těle. Fanoušci i ostatní obyvatelé Ostravy by jen rádi slyšeli, proč zkrachovala jednání s vážným zájemcem o sponzorství. Když vítkovický průmyslník pan Světlík, věren svému jménu, chtěl předložit čistě světlé a průhledné účetnictví. Rozumní chlapi to tak dělají, že si svou nastávající trochu proklepnou, aby pak nemuseli platit její dluhy.

Průmyslník tedy oznámil, jednání s Baníkem zkrachovala. Tvrdí, že dokumenty, které žádal, mu neukázali. Hned na druhý den pozval klub novináře, ale z úplně jiného důvodu: chtěl představit nové posily týmu. Všechny otázky ohledne krachu jednání s tolik očekávaným sponzorem byly zakázány. Hlavní osoba Baníku Jakub Kahoun přitom za novináři vůbec nepřišel i když to vyžadovali. Tento sportovní činovník nenašel dost odvahy, která ke sportu patří, a ukrýval se v bezpečí své kanceláře.

Pane Kahoune, to bylo nesportovní a z pohledu daňového poplatníka i nečestné. Baník totiž není jen tak obyčejnou soukromou firmou. Z veřejného rozpočtu města dostává milióny korun. A pokud průmyslník ochotný nalít do Baníku peníze prohlásí, že jste mu nepředložili, jak klub hospodaří, měl byste před veřejnost předstoupit a reagovat. Vím, že to může být nepříjemné. Fotbalistům Baníku, který se potácí na konci tabulky, to také není příjemné a přesto na hřiště vždy odvážně vyběhnou.

autor: ada
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.