Andrea Čánová: Trochu jiná optika

27. leden 2012
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Úřady práce zažívají kolaps. Programy, které mají úředníkům od nového roku pomáhat při vyplácení sociálních dávek často nefungují, jak mají. Mezi klienty narůstá nervozita. A s kritikou se začali ozývat i zaměstnanci úřadů práce. Například odboráři z Ostravy, kteří zastupují zdejší úředníky, si stěžují, že nemají zajištěné podmínky pro služby klientům.

Čtvrtek je pro ně malý pátek. Jít do práce na šest ráno pro ně znamená pracovat v noci a klidně prohlásí, že v Ostravě, na tý Moravě, máme vinohrady. Ano, jistě jste poznali, že mluvím o obyvatelích našeho hlavního města.

Přiznám se, že už jsem se je naučila mít ráda a velkoryse jim odpouštím. V běžném kontaktu neublíží, jsou milí. Potíž je v tom, že v tom hlavním městě sídlí centrální orgány státu a podle svého nazírání řídí zemi.

To se v plné nahotě ukázalo nyní, když se mění systém vyplácení sociálních dávek. Nic proti reformě! Pokud se někdo pokusí zjednodušit rozbujelé odsávání mých daní, jen tleskám. Jenže tisíce příběhů z Ostravska ukazují, jak odlišné je vnímání světa pražskou optikou.

Klienti o žádné dávky skutečně nepřijdou, jen je dostanou či dostávají o pár dní později. Z pražské kavárny Louvre či Slávia se to jeví jako maličkost. Pro lidi z ubytovny Merkur či Průkopník to ale znamená existenční problém. Když nezaplatí nájem včas, skončí na ulici. A věřte, že správci těchto hotelových domů nejednají v rukavičkách.

Krušné chvíle také zažívají matky v tísni, které bydlí v azylových domech. Žijí, jak se říká, od výplaty k výplatě a když se termín výplaty peněz posouvá, ony klesají ke dnu. Hrozí, že si vezmou další půjčku s lichvářským úrokem a spirála dluhové pasti se roztáčí znovu.

To snad cílem reformy nebylo. A přitom by možná stačila maličkost: popřemýšlet o všem ostravskou nebo severočeskou optikou a třeba, než se systém rozběhne, klientům poskytnout malou zálohu, aby nekončili na ulici nebo u lichvářů.

autor: ada
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.