Apríl

1. duben 2010
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Kalendář jsme otočili na list s pořadovým číslem čtyři. První duben je stejně jako například poslední prosinec dnem, kdy je společensky tolerováno o něco více, než po zbytek roku. Už vás dnes někdo na něco nachytal? Aprílový den se stává zdrojem nečekaných situací, akcí a reakcí.


0:00
/
0:00

Nevyslyšená volání o pomoc, cynicky zdvižený koutek při vyznání lásky či ignorace zaručeně vážných zpráv ve sdělovacích prostředcích. I tyto fenomény mohou provázet první duben, zlidověle označován jako „apríl" v česky mluvících zemích či jako Den bláznů, neboli Fool's Day, v zemích anglofonních. Nahlédneme li hluboko do zrcadla naší minulosti, zcela jistě v něm najdeme bezpočet lumpáren a legrácek, zejména v dětství a v dospívání, spojených s prostou chutí z někoho si, jak se říká „vystřelit". Někdo si pro změnu zaskřípe zuby při vzpomínce, jak ho někdo bezostyšně napálil a jaký měl přitom stydlivě-naštvaně-pobavený pocit. Někdy ovšem tato lidová zábava svádí až k mírné paranoie. To pak dotyčný skutečně odmítá přijmout téměř jakoukoliv realitu, a umíněně trvá na tom, že to přece musí být žert. Nepříjemné to může být v případě například pokud se člověk právě v tento první dubnový den dostane do nějakých nesnází, a má pak spoustu práce s vysvětlováním, že nejde o vtip a skutečně potřebuje pomoc, čí záchranu. Občas můžeme mít pocit, že někteří podvodníci, kteří si rádi smlsnou na dobromyslnosti zejména seniorů, mají takový zvrácený apríl 365 dní v roce. A to ať už si hrajou na vnuka či jiného příbuzného oběti, ze které vymámí peníze dejme tomu na nové auto, s tím že se pro ně zastaví kamarád, kterému je možno finance bez obav svěřit. Probuzení z takovéhoto „dělání si bláznů" pak bývá velice nemilé. Kapitolou samou pro sebe pak bývá počasí - které z nás v tomto ročním období také dělá blázny, zvláště když se probudíme do sluncem zalitého dne, vezmeme si tričko s krátkým rukávem a hurá do práce. Než se nadějeme nejprve se objeví malý mráček, pak větší, pak se obloha promění v ocelovou pokličku a v tom nejhorším případě se během několika minut proměníme ve sněhuláka s červeným nosem. Tak ať je k Vám ten dnešní aprílový den co nejshovívavější, ať na něj napřesrok můžete vzpomínat s úsměvem!

autor: Petr Havránek
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.