ArcelorMittal mzdy zaměstnancům letos zatím nezvýší

11. březen 2009
Zprávy , Zprávy

Zaměstnanci ocelářské společnosti ArcelorMittal Ostrava letos nedostanou přidáno. Odboráři a vedení podniku se dohodli na prodloužení platnosti kolektivní smlouvy do konce roku. Důvodem je světová hospodářská krize, kvůli které firma čelí citelnému poklesu poptávky.

Podnik nyní zaměstnává 6900 lidí. Vloni vydělávali v průměru 29.800 korun měsíčně, což je o zhruba 8200 korun více, než kolik je průměrná mzda v kraji. Podle mluvčí společnosti Věry Breiové je současná dohoda podniku s odboráři kompromisem.

"Podepsat dodatek kolektivní smlouvy, který znamená prodloužení té stávající, znamená pro zaměstnance větší jistotu a klid pro práci," uvedla mluvčí.

Přesto mají zaměstnanci ocelářského podniku na zvýšení platů šanci. Ovšem jen tehdy, když firma překoná obtíže způsobené krizí. Dodatek ke kolektivní smlouvě další jednání o zvyšování platů umožňuje, jestliže se zlepší hospodářské výsledky.

"V okamžiku, kdy by se ukázalo, že se situace na trhu zlepší, vyzveme zaměstnavatele k jednání o růstu mzdy. Zatím ale zůstává mzda na úrovni loňského roku," dodal odborový předák Leopold Laskovský.

Spustit audio