ArcelorMittal v Ostravě propustí další stovky lidí

10. únor 2009

Ze společnosti ArcelorMittal Ostrava odejdou další stovky lidí. Kvůli chybějícím zakázkám firma propustí 650 lidí, tentokrát také z dělnických profesí. Zaměstnavatel jim slibuje nadstandardní odstupné. Jejich budoucí uplatnění ale bude problematické.

Ekonomický útlum přinesl u největšího zaměstnavatele v kraji letos už druhé, mnohem razantnější propouštění. Původně mělo do konce března odejít 350 lidí, hlavně z administrativy. Teď chce ale ArcelorMittal snížit počet svých zaměstnanců o další stovky.

Podle mluvčí firmy Věry Breiové jsou za vším problémy odbytu výrobků. "Máme velice nízkou úroveň zakázek. S tímto programem by se nám mohlo podařit snížit vysoké fixní náklady," říká mluvčí.

Lidem, kteří se rozhodnou odejít, firma slíbila až dvacetinásobek platu. Konečná výše je závislá na počtu odpracovaných let. Tamní odborový předák Josef Lejsek si ale myslí, že takto získané peníze problémy propouštěných dlouhodobě nevyřeší.

"Ti starší se na trhu práce velmi těžce budou dostávat do nějaké jiné firmy, protože to zdravotní poškození u nich určitě je. Zůstanou tam určitě ti specialisté nebo špičkoví pracovníci. Můj osobní názor je, že bych přidal ještě deset platů. Možná budou spokojení ti, co mají rok do důchodu," dodává odborář.

ArcelorMittal zřídil také speciální centrum, kde mohou lidé na odchodu získat potřebné praktické informace nebo si třeba promluvit s psychologem. Hledání nové práce bude ovšem obtížné, upozorňuje mluvčí ostravského úřadu práce Svatava Baďurová. Podle ní je momentálně v krajské evidenci přes 64.000 uchazečů o zaměstnání.

"Bude samozřejmě záležet, jak se situace bude dále vyvíjet. Také bude záležet na jejich aktivitě. Dále na tom, jaké programy se i z naší strany postupně rozvinou a podobně," dodává Baďurová.

Přibližně tisícovka zaměstnanců odejde v několika vlnách. Vedení společnosti nechce o případné další personální redukci vůbec hovořit. V tuto chvíli je tedy jasné pouze to, že do konce března opustí firmu zhruba každý sedmý zaměstnanec.

Spustit audio

Více z pořadu