Archeologové z několika států si budou v Těšíně vyměňovat poznatky

23. srpen 2012

Jaká byla středověká kultura v českých zemích a proč je důležité ji dále poznávat, budou v druhé polovině září diskutovat v Českém Těšíně archeologové z několika evropských zemí. Odborné setkání pořádá Archeologický ústav Akademie věd ČR spolu s Muzeem Těšínska, které se například už léta věnuje výzkumům v populárním chotěbuzském Archeoparku-Podoboře.

Zvuky vykopávek se na místě bývalého hradiště rozléhají už od poloviny minulého století, což dělá z Podobory jedno z nejlépe zdokumentovaných archeologických lokalit u nás. Zasloužil se o to hlavně dnešní ředitel Archeologického ústavu Akademie věd Pavel Kouřil.

„Rádi bychom pokračovali i v příštím roce, protože hradisko zdaleka nevydalo veškerá svá tajemství. A z celkové plochy máme prokopánu necelou pětinu,“ poznamenal Kouřil.

I tady ale hrají hlavní roli peníze. „To je naše achillova pata, protože peněz je každým rokem čím dál méně. A musíme volit takovou strategii výzkumu, která těm finančním prostředkům odpovídá,“ dodal ředitel.

I tak už se ale podařilo shromáždit celou řadu vykopávek a informací o životě lidí na přelomu pravěku a ranného středověku. Utříbit je a zařadit do širšího kontextu pak pomáhá například archeologická konference, jaká se už zanedlouho sejde v Českém Těšíně.

„Těchto našich setkání se účastní kolegové zejména ze Slovenska a z Polska, ale také z Rakouska a Německa. A protože těch poznatků je velmi značné množství, je třeba je nějakým způsobem utřídit a zkonfrontovat s tím, co známe jak z domácího prostředí tak i ze zahraničí,“ uzavírá Pavel Kouřil.

Tentokrát bude konference zaměřena kulturu českých zemí od 10. do 13. století.

autor: Kateřina Daňková
Spustit audio