Armáda spásy otevře ve Strahovicích na Opavsku vlastní sýrárnu

8. únor 2018

Už déle než 20 let se lidé bez domova starají na Opavsku o kdysi zchátralou a nevyužitou farmu. Ve Strahovicích začínali doslova od píky a dnes už chovají domácí zvířata, vyrábějí dřevěné peletky a teď se rozhodli otevřít dokonce vlastní sýrárnu. Budou mít i obchod pro zákazníky.

Bez zvědavé jalovice Amálky by to tady na farmě Armády spásy ve Strahovicích nešlo. Už proto, že pár metrů od výběhu se mléko mění na sýry a to je cítit z dálky.

„Teď zrovna připravuji korbáče na vyuzení. Za den jich vyrobíme tak dvě, tři kila, někdy i více. Záleží na objednávkách,“ říká paní Stanislava. Kdysi pracovala v pekárně, teď vládne v malé kuchyňce. Děláme i kozí sýry, s příchutěmi různých bylinek,“ dodává.

Už je připravený i malý obchod pro zákazníky přímo na dvoře. „Po registraci budeme moci ty sýry prodávat. Máme prodej jakoby ze dvora, kolik kapacitně jsme schopni z toho mléka vyrobit, tolik budeme prodávat,“ říká Gerhard Karhan z opavské Armády spásy.

Pan Rosťa je na farmě už téměř tři roky. Sýrárnu jednoznačně podporuje. „Máme dvě krávy, jedno tele, na dojení je tady třináct koz. Ale ty teď čekají kůzlata,“ říká pan Rosťa. Rozhodně se tady nenudí – teď například opravuje střechu.

Sýrárnu tady otevřou oficiálně právě dnes a za pár dnů by mohlo přijít i povolení k prodeji. Pak se uvidí, jestli budou stačit hrnce.

autor: mrk
Spustit audio