Armáda spásy v Ostravě postaví nový azylový dům

23. červenec 2010

V Ostravě startuje stavba nového azylového domu pro bezdomovce. Postaví jej Armáda spásy v sousedství stávajícího zařízení na Hulváckém kopci. Lidé bez domova zatím žijí a přespávají v bývalé ubytovně pro dělníky Vítkovic. Objekt z dřevěných panelů už ale nevyhovuje.

Zdeněk Konečný má 57 let. Služeb Armády spásy v Ostravě využívá už čtyři roky. Při nehodě přišel o prsty na nohou, ztratil tak práci na montážích a neměl dost peněz na nájem. Na nový azylový dům se těší, i když doufá, že už ho nebude potřebovat.

„Tohleto jsou staré baráky a v tomhle počasí se tam skoro nedá vydržet, jaké je tam vedro. No a přes zimu se to zase špatně vytápí. V každém případě to bude něco nového, ale myslím, že já už si toho moc neužiju a budu už někde jinde, třeba ve svém,“ dodává.

Armáda spásy za nový azylový dům pro lidi bez přístřeší zaplatí zhruba 26 milionů korun. Většinu uhradí díky dotaci z Regionálního operačního programu. Zbytek pošle partnerská organizace z Nizozemí. Její představitelé proto dnes přijeli do Ostravy. A tak se u poklepávání základního kamene modlilo i zpívalo.

Naplno stavba azylového domu odstartuje v srpnu, hotovo má být na podzim 2011. Lidé bez přístřeší tak budou žít v lepších podmínkách a v novém objektu přibudou i kuchyňky, kde se budou učit, jak se o sebe postarat.

Bezdomovců přibývá i kvůli hospodářské krizi. Objevují se také případy, kdy hrozí, že na ulici skončí celé rodiny.

„Bezdomovectví se možná také trochu dědí. Máme v našem zařízení už i otce i syna, máme i maminky s dětmi v našich dalších zařízeních. Je to vlastně to, že ta rodina nefunguje, protože otec je na ulici, matka většinou také a děti nemají žádné vzory, nemají se čeho chytit,“ říká Antonín Plachý z Armády spásy.

Podle odborníků v Ostravě stabilně žije zhruba 500 až 600 bezdomovců. Služeb neziskových organizací ale využívá mnohem více lidí, protože řada osob bez přístřeší koluje po celé republice.

autor: mik
Spustit audio

Více z pořadu