Artur Kubica: Udivený kominík

27. září 2011
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Kominík je něco jako rodinný přítel, vymete vám váš komín a navíc dbá o vaše bezpečí, to abyste nevyhořeli. Poznámka Artura Kubici je o jeho kominíkovi, který se nestačil divit.

Podle nové kominické vyhlášky, která začala platit 1. ledna letošního roku, vám musí kominík prohlédnout komín jednou ročně. Kdo to zanedbá a stane se mu třeba nemilá příhoda s požárem, tak později zcela jistě uvidí kyselý výraz ve tváři pojišťováka, který se bude ošívat jako pytel blech, aby mu tu škodu vůbec zaplatil.

Tak co se dá dělat, žijeme ve století byrokracie a každý chce mít na stole ten správný a úředně potvrzený papír a komínů se to prostě týká také.

A tak jsem pozval mého kominíka na kafe. Přijel, kouknul se zrcátkem do komína, štětkou ho protáhnul po celé délce, zkontroloval připojení k plynovému kotli i ke krbu a šel se podívat na střechu, jestli je komín pěkný i z výšky.

Když tam šel, tak prošel přes mou zahradní verandu, kterou mám každý rok na podzim obloženou dřevem vhodným do krbu. Kominík, navíc vlastník krbu ve svém domku, se znalecky podíval na moje buková polínka a odřezky a pohrdavě prohlásil: „Vždyť je to všechno smrk, to ti bude hořet jako papír.“

Vysvětlil jsem mu, že jsem si u jedné firmy zabývající se prodejem bukového dřeva objednal odřezky za velmi výhodnou cenu, ale že v balících, co mi přivezli, nebylo bukové, ale šikovně naskládané smrkové dřevo, tudíž, že mě podvedli, ale co se dá dělat, něčím prostě topit musím, a než si na toho podnikatele došlápne Česká obchodní inspekce, tak to holt bude chvilku trvat.

Nakonec, po takovém životním poučení je nejlepší zajít si do nějakého obchodu, kde je dřevo vystavené a naskládané v bednách po metrech krychlových a koupit si to, co vidím.

Kominík se na mě opět pohrdavě podíval a povídá: „Já jsem si našel na internetu firmu," a teď řekl její název a pokračoval: „a ti mi přivezou celý náklaďák bukových polínek za levný peníz a ještě si za dopravu nebudou nic účtovat."

No a já jsem se začal smát. Koukl jsem lišácky na kominíka, pohladil smrková polínka a odřezky na mé verandě a smutně řekl: „A odkud si myslíš, že jsem si nechal přivést tyto krásné bukové odřezky, které se záhadně změnily ve smrkové, no přeci od té samé firmy. A představ si, ani dopravu si neúčtovali.“

Jaké z toho plyne zjištění? Kominík štěstí nenosí. Naopak, já jsem přinesl ten den štěstí kominíkovi, protože jsem ho upozornil na podvodníky, kterým se právě chystal dát své peníze. A představte si, ani nepoděkoval. Ale to nevadí.

Pěkný den přeje Artur Kubica.

autor: Artur Kubica
Spustit audio