Audit na radnici připravil o prémie třetinu úředníků

18. listopad 2009

Více než třetina úředníků frýdecko-místeckého magistrátu se plně nevěnovala své práci. Takový je výsledek čtyři měsíce trvajícího auditu, který připravilo vedení radnice. Vyšlo najevo, že pro mnoho z nich je v pracovní době velkým lákadlem surfování na internetových stránkách. Jeden úředník kvůli tomu přišel o zaměstnání.

Počítač používal během pracovní doby více k zábavě a soukromým účelům než k práci. To je důvod, proč musel úředník magistrátu Frýdku-Místku opustit své místo. Z 360 zaměstnanců ale nemine postih ani 135 dalších lidí.

"Přibližně 30 zaměstnanců přijde minimálně na tři měsíce o osobní ohodnocení ve stoprocentní výši a ostatní přijdou na tři měsíce o 50 procent osobního ohodnocení," upřesňuje tajemník radnice Petr Menšík.

K postupu, který je v soukromých firmách běžný, přiměla radnici mimo jiné nutnost úspor. Podle primátorky Evy Richtrové je třeba v době ekonomické krize hledat rezervy i v efektivním fungování úřadu.

"To, že si necháte zjistit, kdo jakým způsobem využívá pracovní dobu, si myslím, že není nic proti ničemu. Stejně tak jako nulová tolerance ke kuřákům. Když si vezmete, že někdo během pracovní doby vykouří patnáct cigaret - tak kdyby to měla být pětiminutovka, tak to máte hodinu a čtvrt," vypočítává primátorka.

U části zaměstnanců vzbudila dlouhodobá kontrola jejich počítačů negativní reakce. Námi oslovení občané stojí jednoznačně na straně vedení města. "Mají osmihodinovou pracovní dobu, kterou by měli využít, ne? A nebavit se nějakými hrami," domnívá se například jedna z obyvatelek. "Mi by to nevadilo. Když jsem v práci, tak pracuji," dodává další.

Podobné kontroly nejsou v Moravskoslezském kraji výjimečné. Mají je už za sebou například v Karviné nebo Ostravě. Tam kvůli svým prohřeškům přišlo o práci sedm úředníků.

Spustit audio

Více z pořadu