Babička

11. listopad 2010
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Příští středu vstoupí do kin český snímek Babička inspirovaný románem Boženy Němcové. Zajímavé na tomto filmu je, že jej natočili amatéři z řad diváků, kteří nejsou spokojeni se současným stavem české kinematografie.


Babička je zdánlivě okrajový projekt. Snímek je natočen jako černobílý, odkazuje k poetice předválečných filmů a jeho vznik vyšel amatérské tvůrce na pouhých sedmdesát tisíc korun. Přesto může být tato netradiční adaptace klasické předlohy jednou z klíčových křižovatek domácí kinematografie.

Pokud totiž Babička v kinech zaboduje a osloví diváky, bude vzhledem k nízkému rozpočtu vysoce výdělečná. A tento úspěch by jednak dodal sebevědomí amatérským filmařům a druhak by mohl zaujmout i konzervativní producentské společnosti.

Babičku natáčeli filmoví nadšenci zhruba jeden rok. Filmování probíhalo pouze o víkendech, protože se jednalo o mimopracovní aktivitu všech tvůrců. Před kamerou se ale objevili herci z ochotnických divadel, kteří mají leckdy slušné zkušenosti. Když k tomu připočtete kostýmy pořízené z výprodeje Národního divadla a zdarma provedenou digitální postprodukci, nemusel by snímek skončit fiaskem.

Odpověď dají následující týdny. Každopádně i v našem regionu je spousta kin, která nemají k dispozici premiérové filmy a po projektech, jako je Babička, by v den jejich prvního uvedení určitě sáhla.

Možná stojíme na počátku nové kapitoly českého filmu, kterou bychom mohli pracovně nazvat nezávislá kinematografie. A tato vlna by mohla do strnulého českého prostředí dostat nové hráče.

Ostatně třeba britský režisér Christopher Nolan také natáčel svůj první snímek po víkendech a na černobílý materiál. A o dvanáct let později už má na kontě filmové klenoty jako Dokonalý trik, Temný rytíř nebo Počátek.

autor: Michal Kliment
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.