Balerův mlýn ve Spálově připomíná, že větrnou energii tady využívali už před staletími

15. červen 2024 08:20

I v Moravskoslezském kraji si dnes lidé připomínají Den větru. Veřejnosti se otevírají desítky větrných elektráren a historických větrných mlýnů po celé zemi. V Oderských vrších lidé energii zdarma uměli využít už v minulých staletích. Mlýn na obilí poháněný větrem tam měli skoro v každém hospodářství. Zachovalo se jich jen pár, ale už nemelou. Po celý den je přístupný romantický Balerův mlýn ve Spálově.

„Ve spálově bylo osm větrných mlýnů, i v okolních obcích byly mlýny, protože sedláci potřebovali to obilí nějak pomlít. A tím, že jsme v Oderských vrších, kde skoro pořád fouká, tak se tomu říkalo Malé nebo Moravské Holandsko,“ vysvětluje starostka Ludmila Sucháčková (KDU-ČSL).

Větrný mlýn ve Spálově na Novojičínsku

Balerův mlýn je jak vystřižený z pohlednice z okolí Amsterdamu. „Je to nejmenší mlýn holandského typu, to znamená zděný kulatý mlýn, v České republice. Ta spodní část má, myslím, tři metry dvacet a v té horní části je ten průměr asi dva a půl metru,“ dodává starostka.

Mlýn desítky let chátral. Nedávno ho místní zachránili a stal se tahákem pro turisty. Natáčí se tady videoklipy, fotí se tady svatby, vznikají snímky do kalendářů.

Zatímco Balerův mlýn ve Spálově už se netočí, o dva kilometry dál v Luboměři se otáčejí obří vrtule větrné elektrárny. Další větrníky jsou vidět na obzoru směrem k Potštátu. Vypadá to, že tradice využití energie z větru se sem do kraje pomalu vrací.

Spustit audio

Související