Barevné stáří

28. srpen 2006
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Ne každé zdravotnické zařízení se může pochlubit projektem, který zpracovali ve frýdeckomístecké nemocnici. Projekt nazvaný Barevné stáří proměňuje strohé prostory oddělení následné péče na domácí prostředí.

0:00
/
0:00

Možná se shodneme, že nemocnice není zrovna místo k popukání a staré pavilony a jejich vybavení člověku na náladě také dvakrát nepřidají. Asi si dokážete vybavit bílé stěny pokojů, strohé stolky a postele.

Oddělení následné péče Nemocnice ve Frýdku-Místku slouží především starším pacientům. Pokoje tam byly donedávna smutné a v takovém prostředí se pacient necítí dobře.

Díky projektu Barevné stáří se hodně změnilo. Chtělo to kromě nápadů také hodně úsilí a vstřícné sponzory. Ve Frýdku-Místku se to skloubit podařilo. Pokoje a chodby byste nepoznali - jsou barevné a veselé. Domácí prostředí připomínají pacientům hrnkové květiny, polštářky, záclonky, obrázky, rámečky na fotky, stolečky pod nohy, kapsáře na tisk a časopisy nebo barevné lůžkoviny. Navíc září pokoje žlutou, zelenou a oranžovou barvou.

A to je jenom začátek. Nejde jenom o prostředí, ale také o to, aby se pacienti rozptýlili a nemysleli pouze na své trápení. Čeká na ně pravidelný program, kulturní vystoupení, živá i reprodukovaná hudba či předčítání z knih. Projekt Barevné stáří chce jediné: aby se pacient dlouhodobě upoutaný na lůžko cítil dobře. Ve Frýdku-Místku chtějí navíc ukázat, že nemocnici zdaleka nesluší pouze bílá barva.

autor: Ivan Sekanina
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.