Bašku po více než roce znovu spojuje most

25. srpen 2011

V kraji se podařilo napravit jednu z nejvážnějších povodňových škod. V Bašce na Frýdecko-Místecku otevřou dnes odpoledne most přes řeku Ostravici. Za více než 90 milionů korun jej nechal s přispěním státu vybudovat Moravskoslezský kraj.

Původní konstrukci podemlela loni v květnu velká voda a dělníci ji proto museli rozebrat. Roztržení obce na dvě části způsobilo velké komplikace lidem v Podbeskydí. Dobrou zprávu přivítali s velkým veselím.

Mažoretky, alegorické vozy, ženy v krojích - tak vypadá Baška, když slaví otevření nového mostu. „Víte, co to znamená pro nás staré lidi? To byla hrůza! Teď se nám konečně uleví,“ říká s nadšením obyvatelka Bašky.

Kdo se chtěl v minulých měsících dostat se na druhý břeh k lékaři, do školy nebo do práce, musel jít pěšky přes provizorní lávku, nebo si pořádně zajet.

„To máte třináct kilometrů tam a třináct zpátky. Když vezmete, že tady to máte kilometr nebo dva... Teď děti do školy, rodiče měli strach, tak s nimi chodili. Jsme teď strašně rádi,“ dodává další obyvatelka.

Všichni proto mají radost, že se mostu dočkali s tříměsíčním předstihem. Hlavně místní podnikatelé, kteří přicházeli o zákazníky.

„Ubylo zákazníků. Když to objížděli, tak už se třeba stavili v jiném městě. Konkrétně u mé firmy mám padesátiprocentní pokles tržeb. Vydrželi jsme to, tak doufáme, že se to zase trochu zvetí,“ potvrzuje kamnář Zdeněk Skokan.

Účet povodňových škod mají stále otevřený i na obecním úřadě. „Veškerou tu obslužnost jsme museli zajišťovat objížďkami přes Frýdek-Místek nebo přes Frýdlant. Určitě to byly desítky tisíc, možná i sto tisíc,“ odhaduje starostka tří a půl tisícové obce Irena Rabicová, která je ráda, že nový most nezničí ani pětisetletá voda.

„To znamená, že by to mělo vydržet skoro cokoliv,“ ujišťuje šéf stavební firmy Michal Štefl.

První auta se na mostě objeví dnes ve 14:00. Po mnoha měsících od velké vody se tak i v podhůří vrací život do starých kolejí.

Spustit audio

Více z pořadu