Batole se málem udusilo kvůli hypermanganu

25. únor 2009
Zprávy , Zprávy

Větší množství hypermanganu si dala včera večer do úst patnáctiměsíční holčička z Hradce nad Moravicí na Opavsku. Kvůli poleptání dutiny ústní a následnému otoku se začala dusit a skončila v péči lékařů ostravské fakultní nemocnice.

Zdravotní stav pacientky byl vážný, ale stabilizovaný. Dítě si do úst dalo suché krystalky hypermanganu, tedy koncentrovanou látku.

"Když zasahující lékař přijel na místo události, dítě se již dusilo. Záchranáři postiženou uvedli do umělého spánku a provedli odsátí ústní dutiny. Zkušenému lékaři se podařilo zajistit dýchací cesty pomocí intubace a dítě připojili k umělé plicní ventilaci," popsal zásah mluvčí moravskoslezských záchranářů Lukáš Humpl.

Nakonec sanitka holčičku převezla do Opavy. Tam už čekal vrtulník ostravské letecké záchranné služby, který batole přepravil do Fakultní nemocnice v Ostravě-Porubě.

Roztok hypermanganu - manganistan draselný - je v medicíně běžně používán pro své dezinfekční účinky. V koncentrované podobě však může způsobit poleptání tkání, až jejich odumření, a při požití hrozí také intoxikace organismu.

autor: š.iva
Spustit audio