Bez práce je v kraji 4,5 tisíce absolventů škol

12. leden 2010
Zprávy , Zprávy

Nezaměstnaní absolventi škol se opět stali jednou z nejvíce problematických skupin. Jejich počty se na úřadech práce počítají v tisícovkách a volná místa pro ně nejsou. Na příkladu těchto mladých lidí jsou názorně vidět konkrétní dopady těžké ekonomické situace.

Jmenuje se Václav a dobře ví, jaké to je zvládnout státní zkoušku a přejít prakticky ze dne na den na sociální dávky. "Firmy hrály mrtvého brouka, nereagovaly. Případně když už jsem se třeba dostal do druhého nebo třetího kola, nakonec jsem stejně neuspěl. Zdůrazňovali, že nemám praxi," popsal svou zkušenost Václav.

V Moravskoslezském kraji bylo ke konci roku více než 4,5 tisíce nezaměstnaných absolventů. Kdy se to zlepší, těžko říci.

"Dá se říct, že v uplynulých letech, když byla konjunktura a bylo hodně volných pracovních míst, tak zaměstnavatelé velmi rádi a často sahali právě po lidech čerstvě po škole. Zaměstnavatelé dnes pokud vůbec někoho hledají, protože volných míst je málo, už si kladou dost vysoké podmínky a do těch se absolventi bez praxe málokdy vejdou," říká ředitelka Úřadu práce v Opavě Jarmila Mateřánková.

Přechod ze světa ideálů do reality sociální podpory je těžký, potvrzuje i Zuzana Prokopová z ostravského úřadu práce. Mnozí absolventi podle ní považují za prohru už jen vyplnění žádosti o podporu. "I několik měsíců žili z úspor, než se odhodlali vůbec na úřad práce přijít," dodává.

Nezaměstnané absolventy jako nepříjemný fenomén této doby označují i ekonomičtí experti. Mladých lidí bez praxe a bez práce přibylo během jediného roku v celé republice téměř 11.000.

autor: mrk
Spustit audio