Bez proudu

15. prosinec 2005
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Zima každý rok někoho překvapí. Nejčastěji jsou to správy silnic, které předem hlásí, že jsou připravené. Letos sněžení zaskočilo výrobce elektřiny.

0:00
/
0:00

Letošní zima má podle kalendáře ještě bezmála týden na to, aby převzala vládu nad světem, přesto už se nám stihla ukázat v plné kráse a zároveň poodhalit svou krutou tvář. Začalo to před více než týdnem, kdy se do kraje přihnala sněhová kalamita. Ochromila silničáře, ochromila dopravu a strhla elektrické vedení. Desetitisíce lidí se museli nedobrovolně vrátit do doby před více než sto lety. Ze spíží vytáhli zásoby svíček, do lamp, které zatím sloužily jako dekorace, nalili petrolej, zatopili v kamnech. Ne všichni si to mohli dovolit, ale i lidem na horských samotách to po první noci přestalo připadat romantické. Ráno si totiž nemohli ohřát vodu na čaj, pro rohlíky museli jet do několik desítek kilometrů vzdáleného města a taky nemohli spustit plynový kotel.

Některé domácnosti jsou pořád ještě bez proudu. V některých už elektřina šla, ale znovu vypadla. Před vánočními svátky, kdy všichni žijí horečnými přípravami, pečením cukroví a taky nakupováním zásob do mrazáků, to obzvlášť potěší. Postiženým se nechce věřit, že na začátku 21. století, kdy člověk dávno zmapoval sluneční soustavu a vyrábí klonované ovce, nejsou energetici schopni nahodit proud a dopřát tak lidem tepla a světla. Možná je to ale ze strany výrobců energie záměr. Vymrzlí, hladoví a zoufalí obyvatelé horských domků si aspoň nezapnou televizi a nedozvědí se, že od Nového roku přijde zdražení elektřiny o více než 13 procent. Anebo jim to v tom stavu už bude jedno.

autor: Gabriela Všolková
Spustit audio