Bezpečnější provoz?

7. únor 2011
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Poslanci schválili novelu silničního zákona, která v podstatě zavádí povinnost zimních pneumatik, ale především upravuje bodové tresty. Ostře sledovaná předloha teď míří do Senátu.

Přiznám se, že nové bodování ve mne vyvolalo rozpaky. Na druhou stranu se ale takovýto výsledek dal asi očekávat. Zřejmě všichni poslanci jsou narozdíl ode mne řidiči, kteří sice uznávají, že je třeba někde přitvrdit, ovšem sami asi některá pravidla porušují - tak nějak si vysvětluji třeba méně bodů za telefonování za jízdy.

Vzpomínám si, jak mě kdysi dávno kamarád kamsi vezl a s telefonem u ucha na křižovatce odbočoval vlevo. A levačkou "obsluhoval" střídavě volant a řadící páku. Ne, že bych mu nevěřil, ale moc jistě jsem se v danou chvíli necítil. Když pak někdo za volantem dokonce ťuká esemesku, to už je na zabití, a to doslova.

Nelíbí se mi ani zrušení bodového trestu za nerozsvícená světla. Ne nadarmo se povinně svítí, auta jsou lépe a dříve vidět.

Na druhou stranu je fajn, že se zpřísnil postih za agresivní jízdu. Spousta lidí jezdí jako prasata a tak si možná dají aspoň trochu pozor. A taky je dobře, že zůstane nulová tolerance alkoholu.

Co mě ale rozladilo asi nejvíce, byly názory některých poslanců na téma zrušení či výměny značek, kterými městská policie avizuje měření rychlosti, za kamery. Nebudu je jmenovat, ale prý se bojí šikany řidičů a toho, že kamery se budou dávat pouze na místa, kde se více vybere, aby se vylepšil obecní rozpočet.

To může říct jedině někdo, kdo vědomě a často překračuje povolenou rychlost. Naštěstí se ale kupodivu i ve sněmovně našel hlas, který jako by mi mluvil z duše: "Bude lepší, když řidiči nebudou vědět, že se tam měří, tak aby si dávali pozor všude, nejenom na vybraných úsecích."

Mám pocit, že se o bezpečnosti silničního provozu stále jen spíše mluví, než aby se pro ni něco pořádně dělalo. A to je špatně. Jsem teď ale docela zvědavý, co s novelou udělá Senát.

autor: tif
Spustit audio