Bezpečnost na stadionech

23. únor 2009
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Podle nové smlouvy mezi ČMFS a Policií ČR mělo být premiérové kolo jarní části fotbalové Gambrinus ligy prvním, které se mělo na stadionech obejít bez pomoci státní policie. Ta se měla objevit jedině tehdy, když na případný konflikt nebude stačit ochranka stadionu. Hned ostře sledovaný souboj mezi Brnem a Baníkem Ostrava ale ukázal, že v některých případech je policie nutná. Utkání mimo jiné začalo s půlhodinovým zpožděním.

0:00
/
0:00

Hned na úvod - je mi celkem jedno, jestli se někde na zelené louce mimo civilizaci domluví dvě bandy novodobých Bruce Willisů, kteří si chtějí poměřit síly. Takového případu se dnešní poznámka vůbec netýká. Zde jde o něco jiného. Fanoušci Baníku vtrhli na hřiště a nastalá situace se ukázala být nad síly ochranky. Na řadu na žádost jihomoravského klubu tak musela přijít policie. Tak je to přesně podle nové smlouvy. Mimochodem té, kterou podepsal předseda ČMFS Pavel Mokrý navzdory týden starému nesouhlasu výkonného výboru svazu.

Ponechme tuto rovinu problému stranou a raději se zaměřme na to, co slušného fanouška v hledišti skutečně zajímá. Je to bezpečnost. Takovému člověku je upřímně řečeno fuk, kdo na stadionu na onen pořádek dohlíží. Jestli ti, co mají anebo chtějí pomáhat a chránit, nosí na sobě černé oblečení, a nebo pouze fosforové rozlišováky. Zaráží mne zde spíše nástroj řešení problému. A tím je buď - za A špatný právní rámec a nebo za B jeho nedokonalé využívání. Schválně, vyberte si.

Každopádně pro mě jako daňového poplatníka se vůbec nic nemění. Policie stejně fanoušky doprovází cestou z nádraží na stadion a je i připravena v záloze pro případné problémy. Jinými slovy - tok prostředků vynaložených z našich kapes se tady nezastavil. Mne zajímá jiná věc, a to výsledek práce orgánů činných v trestních řízeních v souvislosti s problémy na fotbalových stadionech. Upřímně - moc se o nich neví.

Pár bílých vran v podobě účastníků zrychleného řízení se jednou za uherský rok objeví, a to pravda, vždy jen po větších problémech. Jinak běžný člověk neví nic. A pochybuji, že by se u nás za tento druh výtržností soudilo o sto šest a jen média o tom neinformovala. Pokud se soudí a padají za výtržnosti na stadionech tresty a pokuty a jen šéfredaktoři jednotlivých novin stojí těmto informacím v cestě, tak se všem dotčeným omlouvám. Nemělo by ale v tomto spekulativním případě - a jsme u něj znovu - zapracovat vedení policie a ČMFS na svém dokonalejším PR?

autor: ras
Spustit audio