Boj svinovské radnice proti novému stadionu pokračuje

27. květen 2009

Radnice v Ostravě-Svinově nevzdává boj proti novému městskému stadionu. Tato investice by měla vyřešit nevyhovující a v podstatě neopravitelný areál na Bazalech. Protestní petici už podepsala téměř tisícovka obyvatel Svinova. Ostravští zastupitelé dnes i přesto udělali první krok k zahájení stavby.

V roce 2012 by výstavba ve Svinově teoreticky mohla začít. Ostravští zastupitelé dnes schválili návrh na zadání změny územního plánu, což je začátek přípravy vybrané oblasti. Starostka Svinova Hana Hauptová je přesvědčena, že ještě bude mít příležitost odmítavou reakci velké části obyvatel prosadit.

"Vnímám to tak, že to je opravdu jenom návrh na pořízení a uvidíme, co se všechno stane. Mám takové světýlko v tunelu, že snad to nebude vhodné pro výstavbu. Je to takový strach z nejistoty, strach z neznáma. To se dnes prolíná všude," říká starostka.

Lidem, kteří podpořili petici, vadí blízkost velkého sportoviště. Mají obavy z chování fotbalových fanoušků a celé masy až 30.000 návštěvníků. Náměstek ostravského primátora Lukáš Ženatý si nemyslí, že by plány na stavbu stadionu takto někdo zastavil.

"Nikdo nechce instalaci takového zařízení na vlastním dvorku. To je obava občanů s umístěním jakéhokoli většího zařízení v jejich blízkosti. My tomu rozumíme, my těm lidem říkáme, že o případných komplikacích se s nimi budeme bavit. Vedeme o tom soustavnou debatu s obvodem Svinov," vysvětluje náměstek.

Umístění stadionu do Svinova je podle úředníků magistrátu nejvhodnější. Svinovské čeká ještě přinejmenším veřejné projednávání, které pravděpodobně klidné nebude.

autor: mrk
Spustit audio

Více z pořadu