Bouřky v kraji srážely stromy, omezily dopravu

22. květen 2009
Zprávy , Zprávy

Bouřky doprovázené krupobitím dnes v Moravskoslezském kraji ochromily silniční i železniční dopravu a ve stovkách domácností způsobily výpadky elektrické energie. Popadané stromy zablokovaly několik tratí, krajští hasiči mají za sebou stovku výjezdů.

Stovky domácností na severu Moravy mají problémy s elektřinou. Energetici hlásí, že například na Vítkovsku jsou poruchy i na vysokém napětí. Mluvčí společnosti ČEZ Alice Lutišanová upřesnila, že jejich montérské čety budou pracovat v terénu do pozdních večerních hodin.

"V terénu máme maximální počty pracovníků. Komplikace jsou zejména v horských oblastech, kde je problém s přístupností terénu. Práci našim pracovníkům mnohdy také komplikují povětrnostní vlivy a silný déšť," dodala Lutišanová.

Silné bouřky způsobily komplikace i na železnici. Problémy mají cestující, kteří se potřebují dostat z Ostravy do Havířova, Opavy a Frýdku - Místku. Doprava pak byla přerušena mezi Českým Těšínem a Chotěbuzí. Omezení jsou také na trati mezi Havířovem a Albrechticemi u Českého Těšína či Krnovem a Olomoucí.

Podle mluvčího Českých drah Petra Šťáhlavského není zatím jasné, kdy se provoz na kolejích obnoví. "Z našeho pohledu jsou v tuto chvíli asi největší komplikací popadané stromy do trakčního vedení a do profilů tratí, protože v takovém případě není možné jezdit ani s motorovou lokomotivou," řekl mluvčí.

Problémy zažil i výpravčí ve stanici Baška, protože na trati mezi Paskovem a Vratimovem spadl vzrostlý strom přímo na trať: "Čekáme, až to přijede někdo odstranit. Tady většinou, když se taková bouřka přes nás přežene, tak něco spadne. Vlaky prostě nejezdí."

Zhruba 90 výjezdů prozatím zaznamenali i krajští hasiči. Nejvíce práce měli na Opavsku. Odstraňovali popadané větve a stromy, pomáhali také u dopravních nehod, na kterých se podepsalo počasí.

autoři: ada , mik
Spustit audio