Břicha a kočárky

3. květen 2007
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Břicha a kočárky. Třeba i vy, v čase májovém, který lásce i podle máchovské tradice přeje, máte takový dojem, když se projdete po ulici, v parku či jedete městskou hromadnou dopravou.

0:00
/
0:00

Snad sledovanější než všechny "Ordinace" či "Pouta" byl nedávný porod gorilí samice Kamby, který masám zprostředkovalo všeobjímající internetové médium. Oči přilepené na monitorech sledovaly náročný fyzický výkon, jakým porod bezesporu je, a následně hltavě sjížděly i všechny tištěné gorilí zprávy. Zájem, který Kambu provázel, byl takřka celonárodní.

Ostatně porody a vzrůst populační křivky je - zdá se - v kurzu. Stačí se rozhlédnout kolem sebe. Břichatých nastávajících maminek je jako smetí a škvrňat v kočárcích snad ještě více. Rodí jedna celebrita za druhou, a která ne, tak o tom aspoň hlasitě uvažuje na stránkách bulváru a dokonce i solidních médií.

Rodí "Husákovy děti", silné ročníky sedmdesátých let, které po všech studiích, cestách po světě a rozjezdech kariér dospěly k myšlence, že přišel ten správný čas na potomka. "Husákových dětí" bylo tolik, že praskala všechna školská zařízení. Jen si vzpomeňte. Dnešní školáci by na malém městě jistě nenaplnili třídy označené písmeny E či F a snad každý z nás si z posledních let vybaví spory obyvatel s radnicemi o zrušení té které školy či školky kvůli nedostatku dětí.

Dětí - jak vidno - teď přibývá a o místo v porodnicích je téměř tahanice. A bude-li tak silný trend pokračovat a páry v Kristových létech nezastaví neplodnost či jiná překážka, zřejmě budou mít konšelé zamotané hlavy znovu. Nejen z nedostatku škol a školek...

autor: Petra Marková
Spustit audio