Buďme ve střehu

16. březen 2004
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Podobně jako po 11. září se i po 11. březnu roztáčí kolotoč opatření, která mají vyloučit možnost jakéhokoli teroristického činu. A tak nás opět čekají přísnější kontroly na hranicích, na naši bezpečnost bude dohlížet více policistů a my se budeme více bát.

Po určitý čas si budeme více všímat odložených a zapomenutých tašek, obloukem je obcházet a přivolávat pyrotechniky. Pozitivní na tom je pouze jediný fakt: Že onu zapomenutou tašku s největší pravděpodobností skutečně najdete nikým nedotčenou tam, kde jste ji nechali. To bude ale platit jen do doby, než obezřetnost ochabne a na událost z Madridu se zapomene. Nemyslím, že tomu bylo jinak po šokujícím útoku na newyorská dvojčata a další americké cíle. Půl roku poté už nějaká bezpečnostní opatření v tuzemsku připomínaly jen obrněné hlídky a dopravní omezení na několika místech Prahy. A také opět menší šance získat vízum na cestu do Spojených států. Vízová povinnost je vůbec velmi zvláštní opatření. Člověk s nekalými úmysly bohatě sponzorovaný "tou kterou" organizací se nakonec stejně dostane kam potřebuje, zatímco ten obyčejný, poctivý už ne. V žádném případě nechci bezpečnostní opatření zesměšňovat nebo dokonce shazovat, ale přijdou mi jen tak "naoko", pro klid veřejnosti. Mnohem větší význam totiž mají opatření bezpečnostních služeb, o jejichž činnosti zpravidla nevíme zhola nic. Ještě méně však víme o teroristických organizacích a jejich šílených plánech. Buďme ve střehu...

autor: tif
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.