Časované bomby

21. březen 2005
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Soudci bijí na poplach. Duševně nemocné zločince musejí posílat do běžných psychiatrických léčeben. Rádi by je umístili do speciálních ústavů, ale ty u nás nejsou. Proč?

0:00
/
0:00

Časované bomby,které mohou kdykoliv vybuchnout. Tak se dá popsat současná situace v České republice ohledně duševně nemocných zločinců. Ostravský soud před pár dny řešil provinění jistého mladíka z Dětmarovic. Trpí schizofrenií a není trestně odpovědný, věří v satana, slyší hlasy, které mu přikazují zabíjet.

Naposledy měl takové sluchové halucinace, když s kuchyňským nožem zaútočil na svého otce. Soudce ho poslal do psychiatrické léčebny v Opavě a neubránil se výtkám na adresu českých úřadů. Ví totiž, že tento muž už z této léčebny bez potíží dvakrát utekl. Rád by ho poslal do speciálního ústavu, které jsou ve světě běžné. Ne ale u nás. V tuzemsku zatím nejsou. Rozhořčeni jsou i psychiatři - mezi jejich pacienty se pohybuje nebezpečný člověk a oni nemají pracovníky, aby ho dobře strážili.

Vše padá na adresu ministerstva spravedlnosti. V tomto případě se ale nedá vše špatné házet na resort. Ten se snaží, dokonce našel ve svém napjatém rozpočtu i peníze na postavení speciálního ústavu. Jen takový objekt nikde nechtějí. Ministerstvo už jednalo se zástupci brněnské samosprávy a zatím bezúspěšně. Na jihu Moravy zřejmě takový ústav nechtějí. Co by je mohlo obměkčit? Zkuste si Brněné představit, že Michal Včelka znovu uteče , zajede si k vám na výlet a zrovna uslyší ty své hlasy.

autor: ada
Spustit audio