Část Červeného zámku v Hradci nad Moravicí už má novou střechu a okna

19. červenec 2017
Zprávy , Zprávy

Červený zámek v Hradci nad Moravicí postupně získává svou původní podobu. Pokračuje kompletní rekonstrukce za 55 milionů korun, díky které dostane zámek novou střechu anebo okna. Oprava začala doslova za pět minut dvanáct.

S kastelánem zámku v Hradci nad Moravicí Radomírem Přibylou jsme u zchátralých desek, které dělníci shodili se střechy. Jasný důkaz nutnosti celkové rekonstrukce.

„Protože třeba zrovna toto křídlo se renovovalo po válce – bylo vybombardované, čili to není původní deštění. Jsou to poválečné desky a víme, jak to po válce bylo. Materiálu bylo málo, byl nekvalitní, takže i tomu odpovídá těch zhruba 70 let, co tento materiál vydržel,“ vysvětluje kastelán.

Celý zámecký areál je stále přístupný i během stavby, která potrvá ještě řadu měsíců. „Počítám, že nádvoří bude otevřeno až na podzim 2018, tak v roce 2019 bychom tady udělali nějaké slavnostní otevření s operním představením,“ dodává kastelán.

Hodně se čekalo, jestli se najde něco zajímavého v rámci archeologických průzkumů. A jedno překvapení nakonec bylo. „Našly se takové odvodňovací cihelné kanálky, které pravděpodobně i větraly prostor nad spodními konírnami,“ říká Přibyla.

Až skončí vnější opravy červeného zámku, měly by přijít na řadu interiéry a potom největší dominanta hradeckého zámku viditelná opravdu zdaleka – bílá věž.

Červený zámek pod lešením
autor: mrk
Spustit audio