Čechy a Slováky spojuje Morava, říká Ivan Capulič, Slovák žijící v Ostravě

26. říjen 2018

Stále spolu. To je název velkého folklorního koncertu, který se v Ostravě koná vpředvečer výročí založení republiky. Má připomenout a oslavit vzájemnost Čechů a Slováků, dvou národů, které žijí bok po boku už staletí. Spoluorganizátorem je Ivan Capulič, Slovák, který se do Ostravy přistěhoval za prací a přivezl si s sebou i lásku k slovenskému folkloru.

„Do Ostravy jsem se dostal v roce 2003 kvůli práci. A protože jsem od osmi let tancoval ve folklórním souboru Zemplín, tak ve mne ten folklór stále žil,“ vysvětluje Ivan Capulič, který chvíli tancoval v místním souboru, než se rozhodl, že si založí vlastní.

„Nejdříve to byla taneční skupina se třemi páry. Pak jsme ale zjistili, že nemáme na co tancovat, tak jsme zavolali několika muzikantům a začalo se to rozbalovat, až vznikl dnešní Fogáš, který má 29 členů,“ vzpomíná Capulič.

Ivan Capulič pracuje ve Fakultní nemocnici Ostrava jako radiologický asistent a kromě velkého zítřejšího koncertu právě dnes organizuje v Ostravě celostátní konferenci sester a radiologických asistentů z katetrizačních sálů.

Členové souboru to už zítra rozehrají a roztančí na večeru Stále spolu v Domě kultury Akord. Originálně přitom v programu opět Čechy a Slováky propojí.

I když je to už 25 let, co se Češi a Slováci vydali samostatnou cestou, vztahy obou národů jsou stále blízké. Ivan Capulič je za to rád. „Kdyže se mne v zahraničí na Čechy a Slováky ptají, tak moje diplomatická odpověď je, že je tady Morava, která ty Čechy a Slováky spojuje. A spojuje nás i minulost,“ usmívá se.

Je to už 15 let, co se Ivan Capulič do Ostravy z rodných Michalovec přistěhoval, s průmyslovým městem spojil svoji budoucnost. „Založil jsem si tady rodinu, která se mnou žije folklórem, mám perfektní práci, jsem šťastný. Kořeny mám sice na Slovensku, jsou tam známí, rodina, stále mne to táhne zpátky, ale už jsem se s Ostravou sžil a jsem tady rád,“ uzavírá Ivan Capulič.

FK Fogáš
autor: iha
Spustit audio

Související