Čekání na jedničku

24. září 2007
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Začátkem letošního roku otevřeli v Ostravě-Zábřehu takzvané G-centrum, neboli Charitní středisko Gabriel. Zařízení, které stálo bezmála 50 miliónů korun, slouží pro potřeby i zájmy dříve narozených. A jaká je jeho dosavadní činnost?

0:00
/
0:00

Kdybych měl pro dosavadní hodnocení činnosti Charitního střediska Gabriel použít klasické školní známkování, dal bych G-centru dvojku nebo jedna mínus. Jde o svým způsobem výjimečné zařízení se strategickou polohou. Najdete ho hned vedle náměstí SNP v Ostravě-Zábřehu. Je to místo setkávání. Zahrnuje denní centrum pro seniory, klub seniorů, rodičovské centrum a navíc klub Kafé. Jsou tam i komerční prostory, prostě ideální místo pro dříve narozené a jejich zájmy a setkávání. Přesto tam zatím plno není, nebo alespoň ne každý den. Pravda, o internet je slušný zájem, stejně jako o koncerty nebo keramiku. Podle mne je škoda, že není plné denní centrum pro seniory. Slouží pro zdravotně postižené a nesoběstačné občany, o které se stará rodina. Překvapilo mě, že je celková kapacita patnáct míst naplněna z jedné třetiny. Přitom je řada rodin, které mají velké problémy s péčí třeba o dědečka, protože děti chodí do práce. Jak jsem se dozvěděl, zájem by byl. Problém je s odvozem seniora. Rodina nemá kdy přivézt a odvézt svého staršího příslušníka. Je proto dobrá zpráva, že se to zanedlouho změní. Charitní středisko chystá svoz klientů. Až skutečně začne fungovat, kapacita zařízení se jistě naplní. Potom ode mne dostane G-centrum jedničku.

autor: Ivan Sekanina
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.