Centrum Opavy přišlo o strategického investora

5. srpen 2009

Ještě nedávno to vypadalo, že okrajová část centra Opavy promění v ráj zábavy a nákupů. Vedle sebe měly vyrůst dva konkurenční komplexy. Ekonomická krize ale zamíchala kartami a všechno bude jinak.

Nákladní ulice v Opavě. Na ruinách bývalé městské tržnice rezaví už několik měsíců opuštěný bagr. Stavba zábavního a nákupního centra včetně multikina a restaurací se nekoná a lidem se tento stav vůbec nelíbí.

Společnost Plaza Centers na svých internetových stránkách stále ukazuje a vychvaluje svůj opavský projekt. Supermarket, obchody, restaurace, bowling, parkoviště a další. Přesto oficiálně požádala opavský magistrát o odstoupení od smlouvy. Potvrdil to náměstek primátora Pavel Mališ.

Zatím není jasné, co bude dál. Podle náměstka Mališe je ale velkou nadějí sousední, velmi podobný projekt v areálu pivovaru, který už má územní rozhodnutí. Vývoj situace radnici nepřekvapil.

"Myslím, že se to dalo čekat. A je pravdou, že v okamžiku, kdy se objevil záměr Develonu rekonstruovat pivovar, jsme si říkali, že záměr toho pivovaru je zajímavější už taky z toho důvodu, že bychom rádi, kdyby nakonec celý ten areál byl propojený i s tím původním obchodním domem Breda," dodal Mališ.

Sousední plán přeměny areálu pivovaru je dílem společnosti Develon. 25.000 metrů čtverečních a desítky služeb. Podle dostupných informací by se mělo začít stavět už koncem tohoto roku. Dvě minuty na potvrzení této informace si ovšem nikdo z vedení firmy nenašel a máme prý zavolat v září. Je tedy otázkou, zda bude nová část opavského centra skutečně otevřena na jaře 2011.

autor: mrk
Spustit audio

Více z pořadu