Černý pátek

11. srpen 2008
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Pátek se zcela určitě zapíše černým písmem do dějin železniční dopravy. Náraz vlaku do zřícené mostní konstrukce stál sedm životů, sedm desítek lidí bylo zraněno. Tragédie musela šokovat snad každého. Stejně tak autora dnešní poznámky.

0:00
/
0:00

Když jsem se v pátek dověděl o té tragédii, nevěřil jsem vlastním uším. Pravděpodobnost, že těsně před rozjetý rychlík spadne kus mostu, je přibližně stejná, jako že vyhrajete jackpot Sportky. Stát se to navíc o minutu dřív nebo později, k žádné tragédii nedošlo. Buď by měl strojvedoucí dost času na včasné zastavení soupravy nebo by výpravčí stihli provoz v kritickém úseku zastavit.

Asi se to stát muselo. Nebo ne? To teď zjišťují kriminalisté. V každém případě - nikdo za havárii nechce nést odpovědnost. Všichni jen vyjádřili lítost a soustrast, maximálně se chtějí podílet na finančním odškodnění. Jinak ale svalují vinu jeden na druhého. České dráhy nařkli stavební firmu, která má zakázku na starosti, ta zase svého subdodavatele. A všichni shodně tvrdí, že nepochybili. Uvidíme, jestli šlo "jen" o technickou závadu nebo něco podobného.

Komu ale patří uznání, obdiv a dík, jsou všichni, kdo se na záchraně životů podíleli. Od skvělých profesionálů až po náhodné kolemjdoucí, nebo dokonce samotné, mnohdy i zraněné účastníky nehody, kteří neváhali a okamžitě pomáhali druhým, hůře postiženým. Možná nad tím ani vteřinu nepřemýšleli, ale chce to kus odvahy. Nevím, jestli bych se sám nezhroutil. Smekám před vámi!

autor: tif
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.