České dráhy chtějí vytlačit z nádraží bezdomovce

8. prosinec 2009

České dráhy chtějí vyhnat bezdomovce z nádražních čekáren. Reagují zejména na nespokojenost cestujících. V Moravskoslezském kraji už proti nim začala zasahovat ochranka a policie v Ostravě na hlavním nádraží a ve Svinově. Jejich přístřeší totiž lidé bez domova vyhledávají nejvíce právě v zimních měsících.

Na dvou největších nádražích v Ostravě teď bezdomovci nemají šanci. Z budov je vyprovodí drahami najatá ochranka. Opatření se v minulosti osvědčilo a proto se rozšíří.

"V letošním roce předpokládáme prodloužení nasazení ochranné služby do jarních měsíců a jednáme o tom, že bude tentokrát nasazena i v dalších rozhodujících stanicích, jako je Karviná, Opava," plánuje krajský ředitel Českých drah Miroslav Klich.

Ne všichni ale s takovým postupem souhlasí. Antonín Plachý z ostravské Armády spásy to považuje za zkratkovité a nekoncepční řešení. "Tady bych osobně navrhoval, aby dráhy začaly třeba spolupracovat s nějakými zařízeními, která znají problematiku bezdomovců, umí s nimi pracovat a vyčlenily třeba nějaký prostor, kde by právě těmto lidem mohla být poskytnuta nějaká základní služba," míní Plachý.

Na přístup ochranky si stěžují i sami bezdomovci. Stanislavu Kukučkovi se nelíbí, že jedná se všem bez rozdílů. "My se třeba chováme slušně, sedneme si, abychom byli v teple. Ale oni nás hážou všechny do jednoho pytle a vyhodí nás ven všechny. Možná jim to bude vyhovovat, když pár bezdomovců umrzne. Budou mít méně starostí," říká Kukučka.

"Pokud někdo tiše sedí, není perzekuován, pouze ti narušitelé. A to je problém, který musíme řešit," dodává Klich.

České dráhy by také rády vyřešily tento problém v rámci chystaného projektu komplexního zabezpečení budov, který plánují připravit příští rok.

Spustit audio

Více z pořadu