České dráhy musely přerušit odklízecí práce ve Studénce

9. srpen 2008
Zprávy , Zprávy

Kriminalisté, soudní znalci i statici dnes u Studénky šetří, proč došlo k pádu mostu na železniční trať. Do toho včera narazil rychlík z Krakova do Prahy. Nehoda si vyžádala sedm mrtvých a přes 70 zraněných.

Na žádost policie České dráhy přerušily odklízení následků nehody. Sto dvacet lidí, kteří začali s odklízením večer kolem 20:00, přerušilo práce dnes po druhé hodině ranní. Policie si totiž nepřála, aby s lokomotivou a prvními třemi vozy bylo jakkoli manipulováno.

Dráhy teď čekají, kdy dostanou od kriminalistů znovu povolení s pracemi začít. Podle jejich odhadu by částečně mohl být obnoven provoz na trati v pondělí. Zatím funguje náhradní autobusová doprava.

"Pokud pojedete vlakem například z Prahy do Ostravy, dálkové vlaky vás dovezou do Suchdolu nad Odrou, dále už pojedete autobusy. Vlaky, které směřují na Slovensko, jsou odkloněny z Hranic na Moravě přes Horní Lideč. Mezinárodní vlaky do Polska jsou pak odkláněny přes Krnov nebo Frenštát pod Radhoštěm," řekl mluvčí Českých drah Ondřej Kubala.

V lokomotivě se včera večer našla nepoškozená černá skříňka, její data se teď analyzují. Podle inspektorů Drážní inspekce souprava do zříceného mostu narazila v rychlosti 90 kilometrů za hodinu. Strojvedoucí začal brzdit 452 metrů před místem nehody a v tom okamžiku jel rychlostí 133 kilometrů v hodině.

Za vlakové neštěstí může podle Českých drah stavební firma, která o práci na mostě nikoho neinformovala.

Policie stále nezná jména všech obětí
Policie ještě stále nezná jména dvou obětí včerejšího železničního neštěstí ve Studénce. Během posledních hodin se podařilo identifikovat čtyři mrtvé cestující, jednu ženu a dva muže z Česka a jednu ženu polské národnosti.

"Zatím se nám nepodařilo ztotožnit dvě ženská těla. Bez pomoci veřejnosti se neobejdeme. V případě, že někdo postrádá své blízké, rodinné příslušníky, ať se ohlásí na krizovou linku 974 735 111 a pomůže nám," říká mluvčí novojičínské policie Miroslava Michálková-Šálková.

V osmi nemocnicích v Moravskoslezském, Olomouckém a Zlínském kraji zůstává v péči lékařů ještě celkem 37 lidí, kteří byli při pátečním železničním neštěstí zraněni. Stav některých pacientů zůstává i nadále vážný, u dalších budou dnes lékaři rozhodovat o případném propuštění do domácí péče.

autoři: tif , š.iva
Spustit audio