Česko má už 18 obětí pančovaného alkoholu

13. září 2012
Zprávy , Zprávy

Osmnáct mrtvých a desítky lidí v nemocnicích. To je dosavadní bilance metylalkoholové epidemie. Přes varování před alkoholem a policejní razie případy stále přibývají.

Nejnovější případ se týká Havířova. Tam našli mrtvého staršího muže, který měl v bytě láhev alkoholu bez kolku. Příčinu smrti potvrdila pitva.

Dosud poslední, sedmnáctá oběť zemřela v Ostravě. Ženu v kritickém stavu přijala ve středu večer nemocnice, kam ji přivezla záchranná služba. Lékaři ji museli resuscitovat.


Lidé v Moravskoslezském kraji mohou kvůli nebezpečnému metylalkoholu volat na krizovou linku. Má číslo 950 739 943. Telefony zvedá odborník z Krajské hygienické stanice. Speciální poradnu pro lidi zřídil Moravskoslezský kraj po jednání krizového štábu.

Dnes skončil v nemocnici v Ostravě další otrávený šestašedesátiletý muž. Je ve vážném stavu. Do Ostravy ho přivezli dnes v poledne z Bohumína. Tam přišel sám a stěžoval si na zhoršení zraku.

Lékařům se svěřil, že v úterý vypil dva panáky vody. Ty zapil pivem z pet lahve. Možná i to mu zachránilo život. Léčbu alkoholem, který slouží v těchto případech jako první pomoc, mu okamžitě nasadili i v nemocnici v Bohumíně. A poté ho převezli do Ostravy.

Mezitím policie, celníci, inspektoři i hasiči v terénu hledají další nebezpečné lihoviny. Hasiči už zkontrolovali 57 vzorků. Ve více než polovině z nich našli stopy metylalkoholu. Vzorky jsou údajně z Moravskoslezského, Královéhradeckého, Pardubického a Středočeského kraje. Kvůli otravám alkoholem už padla dvě obvinění, po Havířově i ve Zlíně.

autoři: tif , iha
Spustit audio