Cestující MHD v Ostravě mohou jezdit prvním elektrobusem

2. srpen 2010

Ostravskými ulicemi ode dneška jezdí autobus na baterky. Dopravní podnik Ostrava na pravidelnou linku nasadil elektrobus. Je tichý a neprodukuje žádné emise. Do nabíječky musí zhruba po sto kilometrech. Pokud se ekologický autobus osvědčí, chce jich dopravní podnik nakoupit daleko víc.

Elektrobus jezdí na lince číslo 38, kde posílí dopravu v době špiček. Vůz, který vyrobily české firmy, stál zhruba 11 milionů korun. V Ostravě by jich v budoucnu mělo jezdit pět desítek, pokud se na ně podaří získat evropskou dotaci.

„Je to rozdíl, není slyšet motor, je to perfektní. Jen jsme se na tento autobus proškolili,“ říká řidič elektrobusu Michal Koutný.

Cestujícím hned několik nápisů na karosérii napovídá, že nastupují právě do elektrobusu. „Četl jsem to vzadu, ale žádný větší rozdíl nevidím,“ říká jeden z cestujících.

Hlavní důvod, proč elektrobus v Ostravě jezdí, je snaha dopravního podniku ubrat na emisích, které produkují naftové motory. Dvě ženy, které elektrobusem jedou do práce, ale shodně říkají, že jeden ekologický autobus město nespasí.

Ředitel ostravského dopravního podniku František Kořínek dodává, že pokud se tento elektrobus osvědčí, nakoupí se další. „V závěru letošního roku pořídíme ještě jeden, protože potřebujeme vyzkoušet i způsoby dobíjení, výměny vozů na trati a podobně. Pokud se tedy všechny předpoklady potvrdí, máme zájem provozovat těchto elektrobusů podstatně více,“ říká ředitel.

Dopravní podnik Ostrava nyní zpracovává projekt, kde a za jakých podmínek by elektrobusy mohly být nasazeny a kde se vybudují dobíjecí místa. Dopravce chce také požádat o dotaci na pořízení těchto vozů.

autor: mik
Spustit audio

Více z pořadu