ČEZ na několik měsíců odstaví dětmarovickou elektrárnu

18. květen 2009

Společnost ČEZ zřejmě vypne svou jedinou černouhelnou elektrárnu v Dětmarovicích. Dočasné čtyřměsíční zastavení výroby způsobila klesající spotřeba elektřiny, která je navíc rekordně levná. Potvrdil to mluvčí firmy ČEZ pro Moravu Jaroslav Jurča.

Také zřejmě ztroskotalo jednání se společností OKD ohledně prodejní ceny uhlí. Podle Jurči v tuto chvíli všechno směřuje k tomu, že se elektrárna zastaví už tento čtvrtek.

"Důvod odstávky elektrárny v Dětmarovicích je jednoduchý, je to cena elektřiny na burze, která je levnější, než bychom ji dokázali v té elektrárně vyrobit. Všichni zaměstnanci budou mít náhradní práci. To znamená, že budou normálně chodit do práce," upřesnil Jurča.

Výrobní bloky budou sice odstaveny, elektrárna však bude zajišťovat dodávku tepla a teplé užitkové vody pro Orlovou a další odběratele.

Elektrárna Dětmarovice je jedinou černouhelnou elektrárnou společnosti ČEZ. S výkonem 800 megawattů je i největší klasickou elektrárnou na Moravě. Majoritním dodavatelem černého uhlí pro elektrárnu je společnost OKD.

autor: mrk
Spustit audio

Více z pořadu