Chodci v Třinci riskují život na kolejích

19. červenec 2011

Stavebníci v Třinci uzavřeli kvůli budování železničního koridoru jeden z frekventovaných přechodů. Značně tak zkomplikovali život lidem, kteří tudy měli nejkratší cestu z části Lyžbice do centra města. Situace se má zlepšit po vybudování nového podjezdu. Jeho výstavba má ale zpoždění.

Tam, kde byl ještě nedávno přechod přes trať, je teď hluboký výkop. Maminky s kočárky, cyklisti i senioři vstupují i přesto každou chvíli do kolejiště.

Všichni vědí, že si tak zahrávají se svými životy. Po mezinárodní trati totiž stále jezdí vlaky. Lidé ale tvrdí, že jinou možnost nemají. Do centra města je to odsud doslova pár kroků.

„Představte si, kolik tam žije starých lidí. Jak se mají dostat na poštu? Za tratí není ani obchod a nemají si kde nakoupit. Musí to obcházet kilometr tam a kilometr zpátky,“ popisuje situaci jeden z místních.

Vše se má vyřešit po vybudování podjezdu Via Lyžbice za 300 milionů korun. Kraji coby investorovi se ale nepovedlo vybrat stavební firmu, potvrdila jeho mluvčí Šárka Vlčková. Začít stavět se přitom mělo už koncem léta. „Samozřejmě tento termín se nepodaří dodržet,“ podotkla mluvčí.

Situace se přitom ještě zhorší, obává se třinecká starostka Věra Palkovská. Na podzim se až trojnásobně zvýší rychlost vlaků na modernizované trati.

„Nejenže budou jezdit rychleji, ale nebudou slyšet, což je opravdu riskování života. Takže prosím o trpělivost, ale zároveň i o ukázněnost, protože jde opravdu o zdraví,“ dodává starostka.

Koleje vedou uvnitř města v rovině s okolním terénem. Zkracovat si cestu přes ně je tu naprosto běžné. A jak se zdá, lidé v Třinci jen velmi neradi mění své zvyky. Město se proto ještě pokusí hledat s investorem provizorní a bezpečné řešení této situace.

Spustit audio

Více z pořadu