Chybějící informace

12. srpen 2005
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Léto a prázdniny - to je také voda a koupání. Pro řadu lidí jsou vodní radovánky spojené s návštěvou přehrady nebo jezera. Přestože se tam pravidelně provádějí odběry vzorků, informace o tom, zda-li je voda vhodná ke koupání, tam nenajdete.

0:00
/
0:00

Je to paradoxní. Kde jinde by měl člověk dostat informace o kvalitě vody než tam, kde se koupe. Hygienici sice provádějí pravidelné odběry a v laboratořích zkoumají a vyhodnocují kde co, ale zpětně na pláž se už výsledek zkoumání nedostane. Žádný zákon ani vyhláška to nenařizuje. Výsledek rozborů o kvalitě vody se dozvíte úplně jinde. Když voda není vhodná ke koupání, dostane o tom informace pověřená obec v blízkosti přehrady. A ta má za povinnost zveřejnit údaje na své obecní desce. Stejně jako ta místa, která pod pověřenou obec spadají. Čili jako by se počítalo s tím, že člověk, když se jde koupat, nejdříve zajde na obec, vzdálenou od přehrady třeba několik kilometrů, mrkne na vývěsku a teprve potom vyrazí k vodě. Troufnu si tvrdit, že tak to asi nefunguje. Samozřejmě, že se informace o kvalitě vody - třeba zdali jsou v ní sinice, dozvíte na internetu, v rádiu nebo v novinách. Co když jste ale v regionu, který příliš neznáte, a během dovolené vás sdělovací prostředky až tak nezajímají? Potom je to jednoduché. Díváte se, zdali se koupou také ostatní a po informacích, zdali je voda v pořádku, nepátráte. Ostatně - jak by to asi dopadlo, kdyby takové cedule se zákazem koupání na pláži byly? Řada lidí by je určitě ignorovala. Někomu by ale takové informace možná přišly vhod.

autor: Ivan Sekanina
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.