Co letos nabídnou divadla? Oslavy Bedřicha Smetany, návrat Hamleta nebo Baladu pro banditu

11. září 2023 07:19

Smetanovy Opery, Shakespearovská klasika i současné komedie. To všechno chystají divadla v Moravskoslezském kraji v nové sezóně.

Nejen Dalibora, ale všech dalších sedm dokončených Smetanových oper odehraje Národní divadlo moravskoslezské v nadcházející sezóně. „Uvedeme je ve dvou časových pásmech podle jeho narození a podle jeho úmrtí, protože je to 200 let od narození a 140 let od úmrtí Bedřicha Smetany,“ říká mluvčí divadla Šárka Swiderová.

Divadlo chystá celkem 18 premiér. První z nich bude 5. října rodinný muzikál Oliver. „Máme dva osmileté chlapce, kteří jsou poprvé v divadle, a určitě z nich jednou budou velké hvězdy. Jsou to představitelé hlavní role,“ nastiňuje Swiderová.

Čtěte také

Prostorově nejmenší ostravské divadlo Komorní scéna Aréna dalo sezóně podtitul Rok neklidných žen a poklidných revolucí. „Na podzim bude premiéra jediná a bude to Yerma, docela známá hra Simona Stonea. Režíruje ji Kateřina Dušková,“ říká ředitel divadla Jakub Tichý s tím, že jeho původní obavy o to, jak bude vypadat předplatné, se zatím nenaplnily.

Na jeviště Divadla Petra Bezruče se po více než 20 letech vrací Hamlet. A to v režii Dodo Gombára. V titulní roli se představí Josef Trojan. „Následovat bude drásavý text Katy Wéber Střípky ženy. Současnou hru maďarské autorky proslavil i stejnojmenný film. U Bezručů uvidí diváci tento titul v režii uměleckého šéfa Jana Holce,“přibližuje mluvčí Marcela Bednaříková.

Novinkou Těšínského divadla je Amadeus v režii Stanislava Slováka. A to na české scéně. Na české i polské scéně se pak objeví muzikál Balada pro banditu, kterou režíruje ředitel divadla Petr Kracík.

Slezské divadlo Opava pak sezónu zahájilo operou Prodaná nevěsta pod širým nebem. Letos čekají diváky čtyři premiéry. Činohra Černá komedie od Petera Shaffera, opera Nabucco, muzikál divotvorný hrnec a komedie Dokonalá svatba.

Spustit audio