Co zažily tatrovky. Příběhy v knize pro děti sepsal muzejní pracovník Radim Zátopek

15. září 2016

První automobil Präsident, tatrovky cestovatelů Zikmunda nebo Hanzelky nebo Slovenská strela. Nejen tyto exponáty prý v kopřivnickém muzeu po zavírací hodině vyprávějí své příběhy. Kurátor tamních sbírek Radim Zátopek je nenápadně odposlechl a sepsal z nich knihu povídek a básniček pro děti. A přidal k nim i vlastní básničky.

Jak vás napadlo sepsat knihu povídek a básniček pro děti?

Básničky vznikaly postupně už dávno, ještě předtím, než se o knize vůbec rozhodlo. A s návrhem knihy přišel zástupce nakladatelství a tam jsem se teda jako nabídl, že to sepíšu, protože něco už jsem v hlavě měl a tak jsem si říkal, že to zkusím.

Co zažily tatrovky se to jmenuje. Tak co v tom je?

Ve většině případů se jedná o alespoň částečně pravdivé příběhy, nikoliv pohádky. Právě ani moc se mi ten Autopohádky z Kopřivnice, s tím ani moc nesouhlasím, jsou to spíše příběhy aut z Kopřivnice. No a jsou to příběhy těch aut, které máme tady v muzeu.

Příběh Hadimršky, Tatry 57

Ona ta auta něco vyprávějí snad...

Autor nevypráví nic, vyprávějí to ta auta. V tom je ten smysl, že aby ty děti to měly trošku položené jinak, než když se jim to servíruje ve škole. Ale je tam vlastně historie. Například je tam část cesty Zikmunda a Hanzelky, který vypráví jejich osmička, to jejich auto, se kterým jeli. Vypráví jim svoje strasti a takové ty náročné věci. A potom popisuje, kdo tam byl, co a jak probíhalo. Ale ve skutečnosti se to v minulosti skutečně stalo.

A kolik tam těch tatrováckých příběhů je?

Je celkem osm příběhů. Mimo auta je tam ještě Slovenská strela a tatrovácké letadlo.

Knihu doplňují také omalovánky či spojovačky

Pro koho je kniha určena, pro jakou věkovou kategorii?

Určitě je pro děti mezi osmi, deseti lety. No, může být už od té první třídy, pokud to dítě umí číst a chápe, tak může. Dali jsme tam i vysvětlivky k některým názvům a termínům, které se tam objevují. Napsalo se to tam, aby to dítě nemuselo zbytečně někde dále hledat a tápat. Je tam také galerie osobností, které se v knize vyskytují. A v neposlední řadě jsou tam i technická data vozidel.

Co vás na tom psaní nejvíc bavilo? Který ten příběh třeba?

Nejvíc mě bavil příběh o letadle, protože ten je totálně smyšlený. Ale je takový vtipný, ten mě bavil.

Autor knihy Co zažily tatrovky Radim Zátopek
autor: Michal Polášek
Spustit audio