Čokoládoví podvodníci

19. únor 2009
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Víte, jak vypadá posel dobrých zpráv a co přináší? Na dveře zaklepe člověk v obleku nebo třeba v montérkách (většinou jsou dva) a má skvělou novinu! Nese vám přeplatek za plyn nebo za elektřinu, vodu, za nájemné, nese výhru v soutěži čokoládovny a to ve výši 1000 korun. A právě o poslech dobrých zpráv je dnešní poznámka.

0:00
/
0:00

Týden před důchodem, týden před výplatou vás tato potěšující návštěva tak ohromí, že zapomenete na opatrnost a posla dobrých zpráv s tisícovkou pozvete ihned nadšeně do bytu. Uděláte mu kafíčko, nabídnete cigaretku a ještě si s ním popovídáte, třeba o posledních politických kouscích našich moudrých poslanců. Dokonce zapomenete na to nejdůležitější, že přeplatky za plyn, vodu i elektřinu a dokonce i výhra v soutěži s čokoládovnou se posílají poštovní složenkou! Ovšem to hlavní a potěšující je, že starosti s prázdnou peněženkou jsou v té chvíli pryč. Vždyť vám někdo nabízí peníze a představte si - neuvěřitelné on za to nic nechce. S tímto momentem překvapení lump počítá. A něco přece chce. Když už se dostal do bytu, má první fázi za sebou. Posedí s vámi u kafíčka, nenápadně se rozhlíží, co je doma cenného a nakonec na vás vyrukuje s jednoduchou osvědčenou podvodnickou fintou. Položí na stůl obyčejný bloček s pokladními stvrzenkami, vypíše příjmový doklad, vy mu to podepíšete a on vytáhne peněženku a znenadání zjistí, že nemá drobné. Jaká smůla, co budeme dělat. Že bych přišel znovu až příští týden, mám totiž jenom pěti tisícikorunovou bankovku. Položí tedy bankovku na stůl a vám je líto čekat další týden na tu tisícikorunu a tak se rozhodnete, že mu tu bankovku rozměníte, pokud doma nějaké peníze máte. A o to tady jde. Vy se zvednete ze židle a jdete pro úspory. Ten člověk zezadu vidí, kde máte v domě uležené spoření na horší časy. Potom stačí peníze rozměnit, chvíli si s vámi povídat, odskočit si třeba na záchod a mezitím rychle vykrást skrýš. Třeba krabičku ve skříni v ložnici. Nebo to udělá komplic, pokud jsou dva. Někteří lumpové to dělají ještě tak, že když zjistí, že v bytě jsou peníze, začnou kontrolovat plynové nebo elektrické spotřebiče. Vás pošle na chodbu ať hlásíte, jestli se plynové hodiny, nebo elektro hodiny pohybují. Mezitím takový hodný člověk, který přinesl domů k vám tisíc korun, krade. Když má co potřeboval, rozloučí se rychle a odchází. Velmi oblíbenou fintou mezi podvodníky je už po několik let takzvaná výhra v soutěži čokoládovny Orion. Když vám někdo nabízí peníze za přeplatek plynu, elektřiny, vody, nájemného, výhru z čokoládovny, volejte ihned 158. Peníze se posílají poštou.

autor: Artur Kubica
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.