Čtyřikrát a dost!

4. duben 2008
Ranní poznámka , Ranní poznámka

V Horních Životicích na Bruntálsku konečně uzavřeli volební maratón. Během necelého roku a půl tam lidé čtyřikrát volili své obecní zastupitelstvo. To je zřejmě republikový rekord, o který ale obec rozhodně nestála. Aby už se podobné taškařice neopakovaly, měl by se změnit zákon.

0:00
/
0:00

Do čtveřice všeho dobrého nebo Čtyřikrát a dost - v Horních Životicích lidé v posledních dnech pozměňují číslovky oblíbených pořekadel. Černý humor jim nechybí, ale ještě před pár dny jim do smíchu vůbec nebylo. Nemít starostu, plnohodnotné zastupitelstvo, nesmět samostatně rozhodovat o nanejvýš potřebných investicích a chodit kvůli tomu co půl roku k volbám - to určitě nebyla záviděníhodná situace. Co bylo její příčinou? Nic menšího než boj dvou politických táborů v obci. Nejdříve vyhráli jedni a druzí znechuceně rezignovali na své zastupitelské mandáty. Pak pro změnu vyhráli druzí a opoziční křesla houfně opustili první. A tak pořád dokola. Hotový Kocourkov, tedy spíš hotové Horní Životice. Důsledek takového furiantského odstupování? Pokles počtu zastupitelů pod zákonné minimum a nutnost vypsání nových voleb. V Horních Životicích mají sedmičlenné zastupitelstvo a předchozí troje volby dopadly vždy nejtěsnějším poměrem 4:3. Tři poražení pak odstoupili a průšvih byl na světě. Zbyli totiž jen čtyři vítězové a to je málo, zákon požaduje takových členů alespoň pět.

Před necelým týdnem se ale stala věc, kterou si sice každý v obci přál, ale rozhodně ji nikdo nečekal. Volby totiž dopadly překvapujícím poměrem 5:2. A vleklé krizi je jako mávnutím kouzelného proutku konec. Ale pachuť přetrvává. Dost na to, aby se už podobné případy neměly nikdy opakovat. Pomyslný míč je teď na straně Ministerstva vnitra a zákonodárců, kteří by z tohoto chmurného příběhu měli vyvodit patřičné důsledky, respektive změnu volebního zákona nebo zákona o obcích. Možností se nabízí několik. Tak třeba se minimální počet všech volených zastupitelů v obci může zvýšit ze současných sedmi na devět. Pokud by pak volby dopadly nejtěsnějším rozdílem 5:4, ani odstoupení celé opozice by chod daného zastupitelstva neohrozilo. Je ale fakt, že najít v těch úplně nejmenších obcí devět lidí ochotných kandidovat může být problém. Pak se taky může snížit minimální počet zastupitelů, kteří musejí zůstat ve funkci po odstoupení jiných, aby bylo zastupitelstvo stále ještě funkční. Z dnešních pěti by se limit mohl snížit na čtyři. Stále by to byla nadpoloviční většina všech původně volených představitelů. Ať si zmíněné instituce lámou hlavu nad nejvhodnějším řešením, ale ať nějaké určitě přijmou. Případ Horních Životic by nejen pro ně měl být velkým varováním.

autor: Michal Svatoš
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.