Čtyřprocentní veto

17. únor 2006
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Prezident Václav Klaus vetoval zákon o registrovaném partnerství lidí stejného pohlaví. Pátý pokus o prosazení této normy se tak opět komplikuje. Proč se tomu politici tak brání?

0:00
/
0:00

Prezident Václav Klaus zřejmě nemá rád tuto čtyřprocentní menšinu. Je přitom více než jasné, že takový zákon prostě oni lidé potřebují. Norma podle zastánců zjednodušuje život osobám stejného pohlaví při jednání na úřadech, před soudy, orgány činnými v trestním řízení. Přináší právo zastupovat se v běžných záležitostech. Je na tom snad něco špatného? Myslím, že je naprosto v pořádku, že někdo chce svůj vztah legalizovat právě proto, aby mohl za svého partnera vyřizovat určité věci, aby měl podobné možnosti jako je tomu u běžných párů. Žít spolu budou i bez zákona, jen poněkud komplikovaněji. A že by chtěli mít v péči nějaké děti? Po tom nikdo nejen v onom zákoně pokud vím netouží a nevyžadují to ani zástupci různých iniciativ. Navíc se to dá velmi snadno obejít. Tedy ženy to mohou obejít. Pro ženu není přece nic jednoduššího než otěhotnět s náhodným partnerem při náhodném večírku. Myslíte, že jí to dítě někdo vezme? A proč? A měl by? Stačí, když bude žít oficiálně sama a nikdo si ničeho ani nevšimne. Nejsem homosexuál, ale jsem pro takový zákon. Je však před volbami a nálady mezi poslanci napříč spektrem jsou různé. Doufám ale, že sněmovna nakonec veto našeho prezidenta přehlasuje.

autor: tif
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.