Cukající soudci

6. březen 2006
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Soudci mají dostat asistenty. Lidem v taláru se tak uvolní ruce. Proto, aby hledali spravedlnost a nezabývali se zbytečnou administrativou. Zvlášť na Ostravsku, kde je mnoho soudních případů a zároveň nedostatek soudců by byli asistenti hodně potřební. Proč najednou soudci nad asistenty tolik nejásají?

0:00
/
0:00

S justicí je to jako se šarmantní postarší dámou, kterou chcete naučit používat počítač. Svou inteligencí moc dobře chápe, že pokrok je hybatelem života, že se jí tak zpříjemní komunikace. Na druhou stranu ale ví, že začátky budou krušné a že se vystavuje pro ní nepřijatelnému riziku - že se prostě a jednoduše zesměšní a to nechce zanic na světe dopustit. Zároveň ale touží se naučit něčemu novému a je v bludném kruhu. Záleží jen na taktu učitele, jak ji přiměje k počítači cestu najít.

Se soudci je to podobné. Před nedávnem jim zavedli do jednacích síní nahrávací zařízení. Vše, co se v soudní místnosti řekne, se rovnou nahrává a soudce nemusí otrocky vše diktovat do protokolu. Řekla jsem si - budou jásat nadšením. Nejásali. Na všem viděli chyby. Proč - uvažovala jsem. Teď už to vím. Byla to přirozená obrana. Měli holt strach, že při manipulaci s tou technickou novinkou dostane jejich důstojnost v taláru nejeden šrám. Postupně si ale na mikrofony zvykli.

Teď se na ně hrne další novinka. Mají mít asistenty, kteří za ně budou vyřizovat papírování. Na to si už ostatně stěžují roky. Když už příslušný zákon podepsal prezident, najednou se ozývají hlasy soudců - bude mít na asistenty vůbec ministerstvo peníze? Stále stejný scénář. Když se tolik očekávané zlepšení jejich práce blíží, najednou ucuknou. Jako mladá dívka těšící se na rande nekonečné týdny nakonec na smluvené místo nedorazí, zmítaná pochybnostmi o sobě samé.

Nezbývá než ministerstvu přát, aby mělo dost trpělivosti a jednalo se soudci citlivě. A zvlášť s muži v taláru. U nich je vše ještě umocněno přirozenou mužskou ješitností. Tak mnoho zdaru, ministerští úředníci!

autor: ada
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.