Daleký Brusel

15. červen 2004
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Česká republika a s ní i náš kraj má za sebou historicky první volby do Evropského parlamentu. Proběhly bez většího zájmu a bez překvapení.

Výsledky nejsou nijak překvapivé. Lidé jsou vládnoucí sociální demokracií zklamáni, a tak není divu, že se od ní odvrátili a dali hlas třeba opoziční ODS. Nepřekvapuje mne ani malý zájem voličů - nechuť jít volit. Brusel je pro většinu lidí příliš vzdálený a málo čitelný. Také procentuální zastoupení českých europoslanců v několikasethlavém sboru je spíše symbolické. A tak není divu, že opět profitovali komunisté. Logicky: Mají odpovědné voliče, kteří odjezd na chalupu kvůli volbám ochotně odloží. A čím méně ostatních půjde volit, tím více získá KSČM. Zcela přirozeně a - nenápadně; narozdíl od ODS, která s volebním vítězstvím vytahuje do boje o vládní křesla. Grebeníček a spol. vše sleduje z povzdálí a čeká na svou příležitost. A ta pravděpodobně přijde. Zatímco se ostatní budou mezi sebou prát, komunisté v klidu obsadí křesílka. Pak bude ovšem pozdě na to, ptát se - jak je to možné a kde se stala chyba. A kdo za to bude moci? Kromě politiků, kteří než cokoli jiného ponejvíce politikaří, také všichni ti, co komunisty nechtějí, ale také se jim nechce k volební urně.

autor: tif
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.